Анонсована Зеленським «держава в смартфоні» — можливості та ризики

  • 30 июня, 07:20
  • 4128
  • 0

Ефективність роботи такого сервісу залежить від системи безпеки.

«Держава — це сервіс, а не конкурент бізнесу», — підкреслив президент, виступаючи нещодавно перед представниками бізнесу. Він пообіцяв, що експерти найближчим часом представлять концепцію «державав смартфоні», яка об'єднає всі новітні світові тенденції.

Саме в подальшій діджиталізації всіх процесів, усуненні ланки «людина-людина» при наданні держпослуг, Зеленський бачить технологію викорінення корупції. А зменшення корупційного тиску на всі сфери бізнесу і життя стане стимулом розвитку економіки і підвищення інвестиційної привабливості країни.

Однак, щоб це здійснити, мало одного бажання «оцифрувати» все і вся. Потрібно розуміти, що в Україні ніколи раніше не було завдання комплексного використання інформаційних систем, через що всі дані сьогодні мають абсолютно різні формати. Насамперед «державав смартфоні» — це складна і серйозна система, яка гарантує користувачам не тільки прозорість і зручність, але й достовірність і захищеність даних. Необхідно усвідомлювати, що з розширенням і ускладненням системи е-держави збільшуються і потенційні загрози «злому» або банально старіння даних. 

Приклад — вже діючий державний реєстр майнових прав, запис в якому і є підтвердженням права власності. На жаль, є непоодинокі факти недобросовісного внесення змін до реєстру. У цих історіях присутній людський фактор, з прізвищами замовників і реєстраторів, що неправомірно внесли зміни. Кожен з таких випадків розглядається Комісією Мін'юсту з розгляду скарг у сфері держреєстрації. Необхідно вибудовувати системи перевірки даних так, щоб мінімізувати ризики фальсифікації.

Ми розуміємо не тільки як повинна виглядати система «держава в смартфоні», але і яким повинен бути весь комплекс необхідних робіт з урахуванням безпеки. І головне — ми вміємо це робити. Я все життя пропрацював в IT-сфері, розумію, як повинні функціонувати складні проекти в державній і корпоративній системі. За 30 років в цій сфері, мені доводилося брати участь в розробці складних інформаційних систем в абсолютно різних секторах економіки, практично скрізь. Тому тепер наша команда краще за кого-небудь розуміє всі слабкі місця і можливі ризики кожної з галузей.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все