Великі зарядні станції. Що, якщо не Ecoflow?

  • 23 августа, 08:36
  • 3337
  • 0

Хочу поділитися з панством своїм досвідом вибору та використання станцій для всього дому, чи квартири. Та яку станцію придбати, щоб вона не коштувала як пів літака?

Мої критерії пошуку:

  1. Станції на 2 кВт/год по об’єму та на 2 кВт потужності.
  2. Літій-залізо-фосфатні (LiFePO4) акамулятори
  3. Швидка зарядка батарей
  4. Не за усі гроші світу

Якщо ви останнім часом слідкували за цінами на зарядні станції — то точно помітили, як за рік вони стали дорожчими чи не вдвічі (ну може в 1,5 раза). Що при ціні великої станції дуже суттєво.

Тому я маючи вже порівняно невелику Ecoflow River Pro на 600 Вт замислився над чимось більш потужним і швидким.

Ecoflow станція дуже класна, популярна і вистачає для  багатьох сценаріїв роботи. Зарядити ноутбук з неї можна декілька разів, не кажучи вже про телефони. Але холодильник від неї довго не пропрацює. Принаймні не так, як від більших станцій. Та і заряджається вона досить пристойний час. Тому вирішив підвищити свою автономність вже “дорослою” станцією на 2 кВт.

Я зупинився на чисто китайській станції XO PSA-2200.

Брав чисто на свій острах і ризик — відгуки були або дуже хороші, або дуже погані. Але по характеристиках та ціні з такими специфікаціями було просто неможливо її ігнорувати.

  1. Місткість 2,3 кВт/год. Потужність 2200 Вт з бустом до 4400 Вт на короткий період.
  2. Літій-залізо-фосфатна (LiFePO4)
  3. Заряджання від 0 до сотні до 2 годин. (по характеристиках 1,4 – але по факту ближче до 2)
  4. Ціна на момент покупки становила 53000 грн. Зараз її майже немає, але коштує десь у районі 64000 грн (до речі, не реклама, але на “розетці” сьогодні бачив таку з уцінкою за 54599 грн)
  5. Колеса і телескопічна ручка!

З великих плюсів цієї станції — колеса і телескопічна ручка. Якщо тягати таку по дому, то за можливість не підіймати 30 кг ваша спина подякує китайським інженерам. Корпус метал+пластик — виглядає досить надійно принаймні якщо не надто її “аб’юзити”.

Станція простояла майже рік, і дуже допомогла місяць тому, коли в спеку вимикалося світло на 6-7 годин з 9 годинного циклу. По факту при нормальному використанні в мене станція розряджалася до ~30% потім за 1-1,5 години без проблем заряджалася. Але про використання трохи нижче.

Десь на підході літнього періоду максимальних відключень електрики я психанув і почав шукати собі ще одну станцію на 2 кВт, як то кажуть “на чорний день”. Зайшов на “розетку” і трохи офігів від цін в районі 75-85 тисяч гривень за аналогічні потужності. І тут сталося диво — я знайшов абсолютно невідомий мені бренд DaranEner – на вигляд такий же “китаєць” як і усі. Але позиціювався як “для Європи”.

Найбільше здивування в мене було, коли я після не дуже довгого пошуку в інтернеті (треба ж огляди подивитися, почитати, порівняти все) натрапив на український сайт підприємства, що представляє цей бренд в Україні.

І найголовніше, що мене привабило — ціна за станцію DoranEner NEO2000 – 49000 грн.

Це ж не даром, але в масштабах трагедії з цінами — на диво вигідна пропозиція. Тим паче, що в інших магазинах в Україні цінник стоїть в районі 70 тисяч.

Але в чому “пастка” спитаєте ви? А в тому, що ці станції не лежать на складі десь в Києві, а замовляються в Німеччині та їдуть сюди “під замовлення”. І очікування складатиме як мінімум 2 тижні. Плюс вся документація німецькою мовою.

Я спочатку досить скептично віднісся до ідеї замовлення в невідомій мені фірмі невідомого мені бренду — але початок спеки та перспектива довгої відсутності світла зробили свою чорну справу.

Наступне здивування — при замовленні не було ніякої передоплати. Просто заповнив на сайті форму — потім зі мною зв’язався для уточнення власник фірми та погодили замовлення з умовою “оплата по факту доставки”. Окей, ніякого ризику — залишив замовлення і почав чекати (якщо буде щось дивне, то я ж нічого не втрачаю).

Десь за 3 тижні я списався з продавцем, ще трошки й станція доїхала спочатку до нього, а потім і до мене новою поштою.

І власне чому я тут це все пишу? Бо я вражений!

3-4 тижні очікування і я маю станцію на 2 кВт по характеристиках схожою з попередньою і за ціною мінімум на 20 тисяч дешевше аналогів.

  1. Місткість 2 кВт/год. Потужність 2000 Вт з бустом до 2400 Вт на короткий період.
  2. Літій-залізо-фосфатна (LiFePO4)
  3. Заряджання від 0 до 100% десь за 1,5-1,6 години.
  4. Ціна в 49000 грн
  5. Немає “колесиків”, що при вазі у 28 кг трохи не так прикольно
  6. Є безпровідна зарядка — як бонус, бо не для цього я її купував

І головне — навіщо все це? Який сценарій використання та на що звернути увагу?

Нижче я буду розповідати про обидві великі станції одночасно, тому що тест в реальному житті не показав особливих відмінностей при моєму сценарії споживання. Є деякі окремі нюанси, але в цілому дуже схожі за використанням.

Власне я підключаю одну станцію через щиток до всієї квартири — і вона живить всі розетки вдома. При цьому це реалізовано через додавання трьох-позиційного перемикача на щитку, та окремої розетки для входу станції в мережу через кабель “вилка-вилка”. Не надто елегантне рішення, але надійне.

При цій схемі є “захист від дурника”, тому що у верхній позиції перемикач підключає у квартиру струм ззовні, у середній позиції відмикає всі контури, а в нижній — підключає до квартири окрему розетку на щитку для живлення “від станції”. Тобто, не має таких сценаріїв, коли увімкнули струм від ДТЕК і він “зустрічається” зі “своїм” струмом від станції.

На що вистачає та який “звичайний” сценарій у моєму випадку?

А власне на все, що під’єднано на цей момент в електромережу:

  1. Повнорозмірний холодильник
  2. Модеми та телеприставки
  3. Ноутбук з окремим 32″ монітором
  4. +1 повноцінний комп’ютер з 32″ монітором
  5. Освітлення
  6. Фени та усілякий дріб’язок, який можна увімкнути не на довго.
  7. Телевізор теоретично працює — але навіщо, адже, коли в районі немає світла, то і канали не працюють. Хіба що з PS5 :))
  8. Портативний проєктор, що працює від власного акумулятора, але від мережі працює краще.

При середньому використанні техніки в мене за 6-7 годин без світла на станції у 2 кВт/год залишалося в середньому 35-30%. При цьому я не користувався електрочайником (хоча теоретично можливо), тостером, електродуховкою (майже неможливо при потужності в 3500-4000 Вт) та не вмикав одночасно все й усюди.

З виключень:

  1. Нормально тягне фен в 1300 -1400 Вт.
  2. Пральна машинка без проблем допрацювала, коли вимкнули світло, в режимі де вже не було нагрівання (віджим)
  3. Капсульна кавоварка працює нормально — головне не одночасно з чимось ще і не на довго. Але тут можна й інші цікаві способи знайти (типу еспресо девайс, що працює без світла)
  4. Непогано тягне мікрохвильовку — це якраз може згодитися взимку

На що треба звертати увагу та як оптимізувати свій побут “від станції”?

10 корисних порад:

  1. Холодильник буде працювати. Але краще виставити на ньому найбільш енергоощадний режим Eco. Споживання буде відчутно меншим, а різниці в температурі ви навряд помітите. А це додасть годину-дві від станції.
  2. Якщо хочете використовувати нагрівальні пристрої — найбільш потужні вам не підійдуть. Ті ж електрочайники є по 1600, а є по 2500 Вт. Фени так само. Пральні та посудомийні машини також споживають багато енергії під час нагрівання води.
  3. Електрика у квартирі ще не означає наявності інших сервісів типу телебачення та інтернету. Дізнайтеся в провайдера чи будуть доступні їхні послуги без світла саме у вас. За конкретною адресою. І навіть якщо щось і буде працювати, то є вірогідність, що при довших і більш глобальних відключеннях щось або не буде працювати зовсім, або працюватиме недовгий час.
  4. Станції мають активне охолодження — отже буде шум. Станція XO PSA-2200 періодично вмикає вентилятори для охолодження і шум досить відчутний, але не постійний. Daranener NEO 2000 охолоджується постійно, навіть коли ви її тільки що вимкнули — але цей шум значно менший, він якраз не дошкуляє.
  5. Потурбуйтеся, щоб кабель “розетка-розетка” був якісним — через нього фактично живитиметься вся квартира. І не торкайтеся вилки, що вже увімкнена у станцію! Інтуїтивно ми звикли, що через вилку в нашу сторону зазвичай не іде струм. А тут треба опанувати нове правило безпеки.
  6. Якщо треба тільки зарядити телефон, або будь-що через USB, а світла ще нема, то краще це робити через виходи USB на станціях, а не через виходи 220V і окремі зарядні пристрої. Економія не дуже велика, але вона є.
  7. Краще, щоб в домі був вогнегасник. LiFePO4 акумулятори значно безпечніші зі літій іонні та менше піддаються нагріву — але краще перестрахуватися.
  8. Подивіться в якої техніки є висока “пускова потужність”. Наприклад у принтерів є короткочасний період нагрівання друкуючих елементів і не все може це потягнути. Така сама фігня з холодильниками, але краще відома.
  9. Потурбуйтеся про безпечне підключення зарядної станції до всієї мережі. Краще викликати електрика, заплатити йому гроші, можливо замінити ще щось старе у щитку, але потім не мати з цим клопоту.  Зручність користування освітленням і електрикою “як звичайно” дорого обходиться. Особливо, якщо ви “айтішник” та без електрики нікому не потрібні :))
  10. Працюйте зі світлом і донатьте на будь-що для ЗСУ. Чим більше ми допомагатимемо ЗСУ, тим більше буде світла. У всіх сенсах.

Ну і наостанок — фото порівняння розміру станцій з “класичним екофлоу”.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все