Справжнє обличчя Telegram. Чому користуватися популярним месенджером небезпечно — аналіз NV

  • 25 августа, 13:05
  • 3027
  • 0

У ніч на 25 серпня засновника Telegram, російського мільярдера Павла Дурова затримали у паризькому аеропорту Ле Бурже. Влада Франції, як пишуть ЗМІ, інкримінує йому співучасть у злочинах, скоєних з використанням месенджера, оскільки він відмовлявся іти назустріч правоохоронцям щодо доступу до акаунтів.

Ще до цього інциденту певні дії месенджера перезапустили дискусію в суспільстві щодо доцільності використання Telegram в Україні та його безпеки для держави. Так, 28 квітня Telegram на добу необгрунтовано заблокував низку офіційних ботів, які протидіяли російській агресії проти України, зокрема був заблокований головний бот розвідки.

«По-моему, и с Telegram тоже договорились, работает же все», — так Володимир Путін прокоментував роботу в РФ популярного месенджера під час прямої лінії в 2021 році.

Цей пасаж щодо Telegram з боку російського диктатора був невипадковим: Кремль, як вважають експерти, після нетривалого протистояння дійсно порозумівся з командою засновника месенджера Павла Дурова. Навіть Роскомнадзор тоді зауважив, що «позитивно оцінює висловлену засновником Telegram готовність протидіяти тероризму та екстремізму».

Утім, така публічно підкреслена лояльність Москви до месенджера не завадила йому набути шаленої популярності в Україні. Якщо напередодні повномасштабного російського вторгнення 40% українців використовували платформу для спілкування (вона посідала пʼяте місце серед соцмереж) і ще 20% сприймали Telegram як джерело інформації, то тепер месенджер став абсолютним лідером для спілкування та споживання новин в Україні.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий