EPAM, SoftServe, GlobalLogic та інші: хто увійшов до рейтингу 50 найбільших IT-компаній від DOU

  • 20 августа, 13:02
  • 3742
  • 0

Редакція DOU підбила підсумки першого півріччя 2024 року та сформувала традиційний рейтинг, до якого увійшли 50 найбільших IT-компаній України. Проаналізували також, як змінилась кількість айтівців, що працюють у цих компаніях, причини відпливу фахівців, якою була ситуація із залученням клієнтів, а також хто з гравців сучасного ринку показав позитивну та негативну динаміку.

Програмісти за роботою, колаж

Рейтинг топових 50 IT-компаній формували за кількістю фахівців станом на липень 2024 року (враховували тих працівників, що перебувають безпосередньо в Україні, а також тих, що виїхали за кордон, але продовжують сплачувати податки до держбюджету). До десятки лідерів увійшли:

Одне з місць в п’ятірці посіла компанія Ajax Systems. За пів року до неї приєдналося 417 нових фахівців.

Також до рейтингу увійшли: Ciklum, Sigma Software, Infopulse & Tietoevry Ukraine, N-iX, ELEKS, Capgemini Engineering, Netpeak Group, AUTODOC, Avenga, SKELAR, ALLSTARSIT, Temabit Fozzy Group, Playrix, Grid Dynamics Group, Intecracy Group, EVO, Metinvest Digital, NIX, SQUAD, Trinetix, Room 8 Group, Playtech, Netcracker, MEGOGO, Onseo, GR8 Tech, Uklon, Ubisoft Ukraine, Plarium, Playtika, SPD Technology, Innovecs, Nova Digital, Svitla Systems, MODUS X, GeeksForLess, Creatio, Wix, Binotel та Viseven Group. Вони відповідно посіли 11-50 сходинки.

Цього разу до рейтингу потрапили чотири нові компанії. Насамперед це:

  1. Nova Digital, до якої в першому півріччі приєднались 146 фахівців;

  2. Modus X – 90 нових співробітників (компанія здійснює диджитал-трансформації ДТЕК);

  3. WIX – цей гравець повернувся до рейтингу після перерви тривалістю півтора року (точна кількість працівників не розголошується, але відомо, що WIX активно наймає в Україні);

  4. та телекомунікаційна компанія Binotel, що зросла в 3,5 раза.

Як змінилась кількість айтівців в Україні

Загалом за пів року топові 50 IT-компаній, що увійшли до рейтингу DOU, втратили 2,4 тис. співробітників, або 2,9%. Загальна чисельність айтівців становить 79,4 тис. Якщо говорити про технічний персонал, то втрати також оцінюють на рівні 2,4 тис., це 3,8%. Низхідну динаміку пов’язують не тільки з відтоком працівників, а й із тим, що нині збільшується ринкова частка продуктових компаній. Для них у принципі характерний менший фокус саме на технічних фахівцях.

Загалом причинами відпливу спеціалістів називають:

Якою була ситуація з клієнтами? Як пише видання, сімнадцять компаній із рейтингу залучили кілька нових партнерів, вісім повідомили про те, що з ними залишилися всі поточні клієнти, багато «новачків» у семи компаній, ще три втратили кількох, й одна компанія – багатьох клієнтів.

Які компанії за пів року зросли найбільше

За даними видання, вісімнадцять компаній із рейтингу показали стале зростання впродовж зазначеного періоду. До п’ятірки лідерів увійшли Ajax Systems, Genesis, SKELAR, Nova Digital та Modus X. Щоправда, вони посіли різні щаблі за кількістю новоприбулих людей та за відсотками зростання чисельності персоналу.

Скриншот: DOUСкриншот: DOU

Негативна динаміка спостерігається загалом у 29 компаній. Чисельність працівників у дванадцяти з них зменшилась більш як на 100 фахівців.

Скриншот: DOUСкриншот: DOU

Географія українського IT

Трішки більш як 90% компаній, що увійшли до рейтингу DOU, мають офіси в столиці України. У Львові представлена приблизно половина, ще десять мають офіси в Одесі, Дніпрі, Вінниці й Харкові.

«Шість компаній у першому півріччі закрили один зі своїх офісів в Україні. Найбільше у Львові – SoftServe (ще один львівський функціонує), Evoplay та SPD Technology. Room 8 Group закрила один зі своїх офісів у Києві, ELEKS – в Ужгороді, Netpeak Group – у Рівному (невеликий офіс на п’ять людей). Також після року роботи в Баку (Азербайджан) Uklon закрила там свій офіс», – зазначають у статті.

А от одинадцять компаній упродовж першого півріччя 2024-го відкрили представництва за кордоном. П’ять із них обрали Польщу. Також українці тепер працюють в Аргентині, Молдові, Німеччині, Франції та Румунії.

Нагадаємо, раніше ми писали також про те, що Україна в топі, навіть попри війну. Тоді йшлося про рейтинг компаній у сфері фінтеху та блокчейну в Європі – з головним зі звіту Hypra можна ознайомитись.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все