Як штучний інтелект забирає роботу в працівників ігрової індустрії — розслідування WIRED

  • 13 августа, 09:27
  • 4123
  • 0

Спеціалісти з різних галузей, особливо творчих, давно побоюються того, що штучний інтелект забере їхню роботу. В ігровій індустрії це вже відбувається, і найбільше від цього потерпають художники, з’ясували журналісти WIRED. Керівники студій змушують своїх співробітників працювати з ШІ або ж звільняють, щоб скоротити витрати.

WIRED поспілкувалися з художниками, розробниками, дизайнерами та працівниками як із великих студій, так із маленьких, щоб дослідити вплив ШІ на індустрію.

Вплив штучного інтелекту в цифрах

  1. Пишуть, що лише у 2023 році звільнили 10 500 працівників ігрової індустрії. 
  2. Цього року кількість звільнень у секторі з бюджетом майже $200 млрд лише погіршилася: студії скоротили ще 11 000 працівників, і ця цифра продовжує зростати. 
  3. У травні Microsoft, яка є материнською компанією Activision Blizzard, закрила Tango Gameworks і Alpha Dog Games. 
  4. Опитування Game Developers Conference (GDC) показало, що 49% з понад 3 000 респондентів заявили, що на їхніх робочих місцях використовується ШІ.
  5. А четверо з п’яти сказали, що мають етичні проблеми з приводу його використання.
  6. Нещодавній звіт консалтингової компанії CVL Economics показав: згідно з опитуванням 300 генеральних директорів, керівників і менеджерів, майже 90% компаній-виробників відеоігор уже впровадили програми генеративного ШІ.
  7. За деякими оцінками CVL, GenAI може зробити внесок у більш ніж половину процесу розробки ігор у найближчі п’ять-десять років.

Варто пояснити: не всі й не більшість робочих місць замінили штучним інтелектом. Багато студій у перші дні пандемії Covid-19 масово наймали працівників, а інші консолідувалися. Наприклад, Microsoft придбала Activision Blizzard і після цього почалися звільнення. Інші пішли за прикладом багатьох великих технологічних компаній і почали більше покладатися на аутсорсинг і контрактну роботу.

Автоматизація робочих місць рідко відбувається рівномірно або чисто. Більша частина її впливу відчувається через декваліфікацію, коли все більше завдань передається машині чи програмі. Або ж тоді, коли працівник іде на пенсію чи звільняється — а його не заміняють іншим. З генеративним ШІ працює так само.

Менеджери геймдев-компаній не обов’язково використовують ШІ для ліквідації цілих відділів, але багато хто з них застосовує його для скорочення витрат, підвищення продуктивності та компенсації відтоку кадрів після звільнень. Іншими словами, боси вже використовують ШІ для заміни та деградації робочих місць. Це складний процес, що базується на непрозорих рішення керівництва та має масовий ефект.

Зокрема, йдеться про такі компанії

Blizzard створює власну ШІ-систему для внутрішнього користування, яка свого часу отримала назву Blizzard Diffusion. Подробиць про неї мало, окрім того, що вони подали патент на «систему генерації 2D-структурованих зображень на основі машинного навчання». 

Blizzard не дозволяє своїм працівникам використовувати сторонні ШІ-моделі для роботи, на відміну від Activision (обидві компанії входять до американського холдингу Activision Blizzard).

Activision, здається, захопилася можливостями штучного інтелекту. Технічний директор компанії Майкл Венс оголосив в одній із внутрішніх записок, що вони отримали доступ до GPT-3.5 і схвалили використання деяких ШІ-інструментів для створення концепт-арту та маркетингових матеріалів. Також вони розгорнуть ШІ в інших галузях, наприклад, для опитувань користувачів.

Electronic Arts скоротила 5% працівників у лютому цьогоріч. Гендиректор компанії Ендрю Вілсон сказав, що у кожній революції, сільськогосподарській чи промисловій, є витіснення робочої сили в короткостроковій перспективі. Але потім можливості для працівників мають збільшитись у довгостроковій перспективі.

Riot Games, як і Blizzard, також працювала над своєю ШІ-моделлю для внутрішнього використання, але вона не набула значного поширення. Керівник відділу технічних досліджень Уеслі Керр сказав, що в компанії є команди, які досліджують ШІ-інструменти для покращення ігрового досвіду гравців так, щоб це відповідало цінностям компанії.

Торік був інцидент, коли Riot провели збори творчого відділу присвячені ШІ, та сказали, що не будуть нікого замінювати, бо розуміють цінність своїх художників. Але пізніше в січні цьогоріч СЕО материнської компанії Riot Tencent Поні Ма заявив, що компанія має зосередитися на інтеграції власної ШІ-моделі Hunyuan у «різні бізнес-сценарії для підвищення ефективності». За тиждень до цієї заяви Riot Games звільнила 530 співробітників.

  1. У Китаї кількість робочих місць ілюстраторів скоротилася на 70%: частково це сталося через штучний інтелект, сказав рекрутер ігрової індустрії з Ханчжоу Лео Лі.
  2. У Японії також відчувається тиск ШІ. Наприклад, стартап Crypko AI займається створенням персонажів за допомогою штучного інтелекту. Компанії отримують доступ до нескінченного потоку різноманітних зображень, згенерованих ШІ за $34, це проти $692 за одну ілюстрацію, створеною людиною.

Що кажуть працівники геймдев-індустрії

Ніхто з тих, з ким поспілкувалися журналісти WIRED, не хоче використовувати штучний інтелект у своїй роботі, але керівники змушують це робити. Працівники часто не можуть заперечити через страх втратити робоче місце.

Резонансу отримала вакансія від Treyarch, що виробляє деякі елементи ігор Call of Duty від Activision. Вони шукали 2D-художника-аніматора, який має «просунутий досвід роботи з інструментами генеративного штучного інтелекту, такими як Stable Diffusion, Vizcom, Dall-E або еквівалентними». Це доволі обурило спільноту.

Журналісти пишуть, що саме концепт-художники, графічні дизайнери, художники-аніматори та ілюстратори зазнали найбільшого впливу штучного інтелекту.

«Навіщо наймати купу дорогих концепт-художників або дизайнерів, якщо можна попросити артдиректора дати ШІ кілька поганих вказівок і отримати «достатньо хороший» результат, до того ж дуже швидко, а кількох художників попросити його підчистити?» — сказав розробник ігор, технічний художник і ветеран індустрії, який працює над ААА-іграми вже понад десять років Вайолет (він попросив не називати його справжнього імені).

«Достатньо хороший» результат не означає такий, що змінить велике мистецтво. Це такий, що задовольнить керівників студій, щоб скоротити витрати. Зрештою, деяких клієнтів більше хвилює ціна, ніж якість. 

Такі завдання, як 3D-анімація та програмування, набагато складніше повністю автоматизувати, принаймні зараз. Проте навіть ця сфера під загрозою: нещодавно Meta презентувала новий ШІ-інструмент для генерування 3D-моделей.

З іншого боку, ця проблема викликала в працівників інтерес до профспілок. 57% розробників, опитаних організаторами GDC цього року, заявили, що вони підтримують об’єднання в профспілки.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все