Best Delegation Award - українські школярі-винахідники стали найкращими в Канаді

  • 23 сентября, 05:39
  • 4181
  • 0

V Міжнародний конкурс інноваційних винаходів у Канаді (iCAN) цього року проходив онлайн і зібрав учасників з 60 країн. 14 українських учнів уперше презентували нашу країну і здобули 31 нагороду, а делегація Малої академії наук України за сукупним результатом отримала нагороду Best Delegation Award.

iCAN надає винахідникам з усього світу можливість продемонструвати свої найкращі ідеї на міжнародному рівні. Захід включає виставку винаходів, семінар і церемонію нагородження. Організатором конкурсу виступає Міжнародне товариство інновацій та підвищення кваліфікації Торонто (TISIAS). Цього року команда НЦ «Мала академія наук України» дебютувала у змаганні як партнер у складі IFIA (Міжнародна федерація асоціацій винахідників).

Анастасія Венчковська

Потрійну перемогу – головний приз змагання серед молодих науковців Best Young Invention Award, золоту медаль та спецприз Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills – здобула Анастасія Венчковська. Засобами математичного моделювання вона створила алгоритм розрахунку ресурсозбережного паперового стаканчика. Розробка дівчини здатна заощадити до 10% паперу на виробництво одноразових стаканчиків за рахунок незначної зміни їхньої форми, а згодом ще й завдяки зменшенню витрат на утилізацію використаного посуду.

"Маємо стандартний стаканчик з діаметром 55 міліметрів. Тут 1% економії, бо не значна зміна форми стаканчика і зміна нахилу кута. За рахунок зміну кута трішки опускається центр маси, відповідно й висота, але вже можемо зекономити 4 % паперу", - розповідає львів'янка Анастасія Венчковська.

Дівчина розповідає, ідея з'явилася під час розв'язання задач із геометрії. І попри те, що її винахід простий, його досі ніхто не запатентував.

Ігор Шибка і його кобот

«Золото» на iCAN вибороли ще шість проєктів талановитих українських школярів. Так, Ігор Шибка розробив мультипроцесорну комбіновану систему телемеханіки, яка дасть змогу зробити кобота (коллаборативного робота) з будь-якого обладнання чи механізму. Основна перевага системи – можливість контролювати робота з будь-якої точки світу. 

Дмитро Стеблина і Єлизавета Лазарова успішно представили проєкти з енергетики. Це, відповідно, «The Hypercoil: високоефективна технологія бездротової передачі електроенергії» і «Підвищення ефективності енергетичної геліоустановки з концентратором сонячної енергії».

Біосинтезу наноматеріалів та їх застосуванню в медицині присвятив свою роботу Михайло Штопко. Ще одна золота призерка Христина Амброзяк запропонувала проєкт створення швидкомонтованих будівель на основі трансформувально-каркасної технології.

Найвищими балами журі оцінило й розробку Олександра Лучина – незвичайний Telegram-бот, який перетворює аудіо на текст і може допомогти спілкуватися з людьми з вадами слуху.

Аліса Сергєєва

Своєю чергою, п’ять проєктів МАНівської делегації здобули срібні медалі: це розробка нового типу безпровідних зарядок (автори – Максим Лань і Андрій Веліховський); «розумна» система садівництва AI Fresh Station (Олег Бєлоус і Владислав Крамаренко); новий екологічний матеріал на основі каштана (Аліса Сергєєва); ресурсоощадний багатофункціональний пристрій для ванної кімнати (Іван Загорулько) і гібридне багатокористувацьке покриття для житлової та офісної будівлі (Іван Матюшенко).

Крім медалей, молоді українські винахідники зібрали цілі комплекти інших нагород: два спеціальних призи від World Invention Intellectual Property Associations (WIIPA), одинадцять спеціальних призів від Toronto International Society of Innovation & Advanced Skills (TISIAS) і дві окремих відзнаки журі за інновації.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все