Чат-ботів на основі ШІ використовували для контенту 49 сайтів новин. Вони придумали новини про смерть Байдена

  • 1 мая, 16:30
  • 3780
  • 0

Згідно з доповіддю від рейтингової групи новин NewsGuard, Bloomberg повідомляє, що в Інтернеті з'явилось багато новинних вебсайтів, які були створені за допомогою чат-ботів зі штучним інтелектом. 

Зокрема, NewsGuard зафіксувала 49 нових веб-сайтів, заповнених інструментами ШІ, такими як ChatGPT, які видають себе за агентства новин. 

Деякі з них оформлені, як новинні сайти із загальними назвами, такими як News Live 79 і Daily Business Post, тоді як інші діляться порадами щодо способу життя, новинами про знаменитостей або публікують контент, що спонсорується.

При цьому жоден із зазначених сайтів не вказував, що вони заповнюються за допомогою чат-ботів зі штучним інтелектом, таких як ChatGPT від OpenAI і, можливо, Google Bard від Alphabet, які можуть генерувати текст на основі простих підказок користувача.

Багато з таких сайтів з’явилися цього року, оскільки інструменти ШІ почали широко використовувати громадськість.

У деяких випадках NewsGuard зазначив, як чат-боти генерували фейк-ньюз. Зокрема, один із сайтів опублікував новину із заголовком «Байден мертвий. Харріс — виконувач обов’язків президента», ще один вигадав факти про життя й творчість архітектора для фальсифікованого некрологу.

Сайт під назвою TNewsNetwork опублікував неперевірену розповідь про загибель тисяч солдатів у російсько-українській війні, засновану на відео на YouTube.

Більшість таких сайтів низької якості, вони базуються по всьому світу і публікуються кількома мовами, включаючи англійську, португальську, тагальську та тайську.

Як зазначив СЕО NewsGuard (і колишній видавець The Wall Street Journal) Гордон Кровіц, звіт групи показав, що такі компанії, як OpenAI та Google, мають подбати про навчання своїх моделей не фабрикувати новини.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий