Фізик з Одеси створив акустичну систему з кокосового горіха вартістю 14 000 євро

  • 1 июля, 10:23
  • 4079
  • 0

Фізик з Одеси створив акустичну систему з кокосового горіха. Вона видає 110 дБ і коштує 14 000 євро. 

31-річний Максим Чижов живе в Одесі і будує український бренд преміальних акустичних систем на основі кокосового горіха з власним серійним виробництвом. Одна така система коштує більше десятка тисяч євро – і за словами розробника, для своїх характеристик це низька ціна.

За освітою Максим – магістр теоретичної фізики, все своє життя він присвятив акустиці. На його рахунку більше 20 патентів у США, Європі і Україні на технології, які лягли в основу його акустичних систем.

Починав з телевізора

Максим розповідає, що зробив перший прототип з телевізора з кінескопом, мережевого адаптера, музичного центру та кількох деталей, які потрапили під руку. Тоді остаточно вирішив, що хоче займатися фізикою. 

“Цікаво склалося, що в цей же рік, гуляючи в універмазі, я натрапив на кокосовий горіх – відразу ж дуже вражений його незвичайним властивостям – він неймовірно твердий і легкий. Вдома я його акуратно розкрив, встановив динамік і почув чудовий звук.

Як працює система?

Ноу-хау в тому, що звук створюється прямо в повітрі. Це ідеальне джерело звуку: у нього немає ніяких механічних обмежень, які можуть призводити до спотворень. Повітря не вагається, а пульсує у всьому діапазоні і тому не знаходить перешкод.

Сьогодні система працює за схожим принципом, що і побутової іонізатор: продукуються іони позитивної і негативної полярності, які потім зустрічаються один з одним, обмінюються зарядами. Цей процес супроводжується підвищенням тиску, яке можна модулювати, тобто дуже швидко змінювати і отримувати високоякісний звук.

На початку 2017 роки команда представила готовий демонстраційний прототип іонної акустики Waveion на міжнародній виставці споживчої електроніки і товарів CES, в Лас-Вегасі.

“Нашою системою зацікавилися представники безлічі великих фірм, серед яких Harman, Samsung, Bose, що неймовірно надихнуло”, – розповідає Максим Чижов.

Які технічні характеристики Copra?

Акустичні системи важать по 38 кг, забезпечуючи максимальну гучність в 110 дБ при потужності 1,2 кВт. Це гучність великого симфонічного оркестру, при цьому вона охоплює весь чутний діапазон – від найнижчих до найвищих частот.

У плані гучності і якості, точності звучання акустика еквівалентна системам Hi-End класу масою під 100 кг.

Copra – це архітектор звуку. Перша динамічна, фізично змінна акустична система, яка генерує високоякісне дифузне звукове поле. Корпус виконаний з двох абсолютно різних матеріалів: нижня частина системи відлита з полімер. Такий матеріал абсолютно не підходить для середніх частот – наприклад, для діапазону голосу – він його сильно спотворює. Зате ідеально підходить для низьких частот.

“Верхню частину ми зробили з того самого кокосового горіха. Це унікальний матеріал – міцний, легкий, в ньому безліч мікроволокон і мікропор, тому шкаралупа дуже глуха і при великих вібраційних навантаженнях звук не набуває резонансу на відміну від будь-якого іншого матеріалу твердого корпусу”, – додає винахідник.

Якщо поставити акустику Copra біля стіни, то частина горіхів можна направити на стіни, стелю, підлогу. Тоді звук буде відображатися і начеб створювати віртуальну музичну реальність: ви почуєте звук позаду, збоку, зліва, поринете в нього.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все