IT-бізнес критикує нові валютні правила НБУ: що пропонує регулятору галузь

  • 24 мая, 20:34
  • 3985
  • 0

Асоціація IT Ukraine звернулася до Національного банку України (НБУ). На думку спільноти, нові валютні правила створюють «додатковий податок» на доходи ІТ-спеціалістів — приблизно 26%.

 

У асоціації додали, що суттєва частина фахівців працюють як ФОПи. При отриманні іноземної валюти компанії-експортери тепер змушені продавати її за зниженим у штучний спосіб курсом, що не дозволяє виплачувати винагороду ФОПам в еквіваленті до ринкового курсу.

У свою чергу ІТ-ФОПи зможуть продати валюту лише за курсом НБУ, у той час як купляти валюту чи розраховуватись з гривневих карток за кордоном вони змушені вже за ринковим курсом. На думку представників Асоціації, фактично має місце пряма експропріація частини прибутку ІТ-спеціалістів (у формі різниці курсів).

Це може мати наступні наслідки:

  1. відтік валютних доходів фізичних осіб-підприємців з України та акумулювання таких доходів за межами країни;
  2. зміна ІТ-підприємцями податкового резидентства, що загрожує різким падінням валютних надходжень в Україну від ІТ-експорту вже з наступного місяця;
  3. перехід ІТ-спеціалістів, які перебувають за кордоном або можуть туди виїхати, з українських компаній в іноземні.

IT Ukraine пропонує правлінню НБУ затвердити такий режим валютного курсу, який враховуватиме інтереси експортних галузей та дозволить швидко повернутися до плавного курсу. Також дозволити продаж частини валютної виручки експортерам за комерційним курсом з поступовим збільшенням цієї частки.

Не менш важливо зберегти можливість розраховуватися кредитними/депозитними картками та знімати готівку за кордоном за офіційним курсом НБУ (+10%) у межах еквіваленту 50 тис. грн/місяць, а також дозволити застосовувати банкам комерційний курс тільки понад цей обсяг, але вже без обмежень щодо суми.

В асоціації додають, що у першому кварталі 2022 року IT-галузь принесла $2 млрд надходжень в економіку країни, а компанії сектору спрямували понад 1 млрд грн на гуманітарні цілі.

 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все