Конгрес Сполучених Штатів Америки запросить Маска на допит щодо відключення мережі Starlink в Україні

  • 15 сентября, 14:57
  • 3828
  • 0

Комітет Сенату Сполучених Штатів з питань збройних сил розглядає рішення Ілона Маска про не надання доступу до мережі Starlink для підтримки можливої української атаки на військові кораблі росії поблизу тимчасово окупованого Криму. Про це повідомляє агентство Bloomberg. Голова комітету, Джек Рід, висловив серйозні занепокоєння щодо звітів про використання Starlink і вказав на необхідність ретельного розгляду питань національної безпеки. Він відзначив, що комітет проведе аналіз всього ринку супутникових послуг, перевірить державні контракти та дослідить роль Ілона Маска у цьому контексті.

"Ані Ілон Маск, ані будь-яка приватна особа не може мати останнього слова, коли йдеться про національну безпеку США", - Джек Рід

Інші сенатори в комітеті, зокрема Джин Шахін та Елізабет Воррен, висловлюють запитання стосовно того, чому саме Ілон Маск визначає, коли Україна може користуватися Starlink. Вони вважають, що це питання повинно вирішуватися урядом, а не приватною особою. За словами неназваного джерела з Конгресу США, сенатори планують звернутися до Міністерства оборони США з проханням надати докладну інформацію щодо функціонування Starlink та ролі Ілона Маска в Україні. Це запит буде включати запитання про контроль за використанням Starlink на території України. Однак слід відзначити, що комісія наразі збирає інформацію і ще не розпочала офіційного розслідування.

Джин Шахін підкреслила, що вона питала представників адміністрації під час закритих брифінгів про контроль над використанням Starlink в Україні, але не отримала вичерпних відповідей.

Раніше, в подкасті All-In, Ілон Маск висловив готовність продовжити роботу Starlink в Криму, якби отримав відповідні вказівки від президента США Джо Байдена. Проте він зауважив, що такі вказівки не надходили. Також Маск зазначив, що Starlink не працював на території Криму через санкції США проти Росії. На момент запиту України минулого року, Starlink не отримував фінансування від США для своєї роботи в Україні, і зараз її працездатність підтримується коштом Пентагону.


Теги: маск
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все