Мінцифри запускає пробний проєкт перенавчання українців на айтішників

  • 30 июня, 13:27
  • 3964
  • 0

На початку червня уряд анонсував масштабну програму стипендій для 60 000 українців, які хочуть отримати професію в IT. Загальний бюджет – 1,8 млрд грн, повідомляє Forbes. Проте витрачати гроші держава не поспішає. Перший крок – пілотний проєкт IT Generation під егідою Мінцифри. Як це працюватиме та хто заплатить. 

IT Generation – програма безкоштовного навчання для світчерів – людей, що хочуть перейти в IT з інших галузей. Вимог до кандидатів небагато: вік від 21 до 60 років, бажано знати англійську мову на середньому рівні B1. Головна умова – не бути студентом вишу й не мати досвіду роботи в IT-галузі.

Перший етап пілоту – у липні зібрати заявки від шкіл, які навчатимуть світчерів. Набір слухачів має початись у серпні. Спершу планують набрати тисячу студентів, далі – ще 2000, повідомив під час презентації міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Відбиратимуть кандидатів самі школи.

Після тестування пілоту його мають масштабувати на всю країну державним коштом. Йдеться про урядову грантову програму «Старт в ІТ», яку напередодні анонсував премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

Держава планувала витратити 1,8 млрд грн на перенавчання 60 000 українців на ІТ-спеціальності. Максимальний розмір стипендії – 30 000 грн. Поки це проєкт з попередньо озвученим бюджетом, гроші держава не виділяла. Проте пілот на 3000 людей фінансуватимуть за рахунок міжнародних донорів – однієї з найбільших криптобірж світу Binance. Компанія виділить на гранти $1 млн, повідомила Community Manager Binance Ukraine Анжеліка Грохольська.

Студент отримує грант від Binance і оплачує навчання самостійно, уточнили у Мінцифри. Половину суми школа отримає на початку програми, іншу – після випуску спеціаліста. Вартість навчальної програми має бути не більше $250 на місяць та не перевищувати $1000 за повний курс, уточнили пізніше у Binance.

Які професії пропонують майбутнім світчерам

У IT Generation є програми для технічних і нетехнічних спеціалістів. Учасникам пропонують опанувати блокчейн-розробку, FrontEnd, QA, JavaScript, Python, Java.

На нетехнічних програмах навчатимуть майбутніх проєктних і продуктових менеджерів, спеціалістів із UX/UI-дизайну, диджитал-маркетологів, бізнес-аналітиків та HR.

Що відбувається на ринку

Наразі в українському IT працює близько 285 000 спеціалістів. Чи загрожує ринку різкий наплив недосвідчених кандидатів? Навряд. «Успіхом буде вважатись, якщо 90% студентів успішно закінчать навчання», – відповів Forbes Федоров.

Навчальні програми IT Generation розраховані на 2–6 місяців. Тож перші випускники почнуть шукати роботу щонайменше наприкінці жовтня. Терміни масштабування на всю країну не називають – потрібно допрацювати законодавство. 

Конкретних планів з працевлаштування автори IT Generation не озвучують. Команда проєкту сподівається, що 80–90% студентів зможуть знайти роботу. Загалом планується навчити від 30 000 до 60 000 світчерів, скорегував заяви уряду Федоров.

Попит на світчерство зріс із перших місяців війни. У тому числі за рахунок українок, що вирішили знайти нову професію, рятуючись за кордоном. Середні зарплати для початківців з досвідом до двох років навіть на кілька доларів вищі від січневих – $824, свідчать дані профільного сервісу Djinni. Охочих знайти роботу побільшало вдвічі, до майже 16 000 осіб, а інтерес рекрутерів до початківців знизився втричі.

Шукачів роботи більше за вакансії не тільки серед починаючих айтівців. У травні відкритих позицій в індустрії було майже вдвічі менше, ніж айтівців, що шукають роботу. У червні тенденція аналогічна.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий