Під Радою протестували проти законопроєкту про ДіяCity

  • 14 июля, 05:38
  • 3796
  • 0

У вівторок, 13 липня, під Верховною Радою України протестували проти законопроєкту про ДіяCity. На акцію вийшло до 50 осіб.

Учасники акції виступають проти прийняття законопроєкту № 4303-д, який дасть старт спеціальному правовому режиму для IT-галузі - ДіяCity. Також учасники протесту виступають проти законопроєкту № 5376, який регулює податкові умови спеціального правового режиму Дія.City

Так, передбачалося, що за задумом президента Володимира Зеленського та Міністерства цифрової трансформації України, такий режим сприятиме створенню в Україні IT-хаба, найбільшого у Східній Європі. Натомість як вважають учасники акції "Стоп Дія Сіті!", працюватиме законопроєкт лише на піар Зеленського, оскільки по суті містить можливості для корупції та серйозні перешкоди для самих працівників IT.

"Ми вбачаємо ній ("Дія Сіті" – ред.) в першу чергу серйозні ризики, тому що ця галузь IT відокремлюється абсолютно від інших галузей" – заявив один з учасників акції під Верховною радою.

Він наголосив, на наразі IT галузь працює за однаковим законодавством, що й інші бізнес сфери в Україні.

"Держава хоче нас відокремити. Ми бачимо в цьому серйозний ризик, тому що нас зможуть далі окремо регулювати. По-друге, відокремлюють, але ніяких переваг немає…Вони створюють "юридичного Франкенштейна", концепт який називається "гіг-воркер" який є ані найманим працівником, ані підприємцем", – додав представник IT сфери.

Він також зауважив, що ця ініціатива абсолютно не враховує інтереси спеціалістів IT сфери, натомість закон містить норми про неконкурентність не переманювання, які будуть знижувати мобільність фахівців та впливати на конкурентність заробітних плат для спеціалістів цієї сфери.

За підрахунками одного з учасників акції, протестувати проти законопроєктів про ДіяCity вийшло близько 60 осіб. Невелика кількість учасників акції він пояснив «поправкою на інтровертність» і тим, що айтішники «зазвичай політикою не цікавляться». 

Серед  претензій до законопроєкту учасники акції називають вибірковість при відборі резидентів кластера ДіяCity, а також необхідність для компанії провести незалежний аудит для вступу в кластер. За оцінками учасників акції, такий аудит може коштувати близько $10 000, і ця сума може виявитися непідйомною для маленьких компаній і стартапів.

Аналогічна акція проти законопроєктів про ДіяCity пройшла в Харкові.  


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все