Переможці Національного онлайн етапу Еко-Техно Україна міжнародного конкурсу ISEF готуються представити країну на всесвітньому віртуальному фіналі в США

  • 29 апреля, 09:45
  • 3956
  • 0

Фіналісти національного етапу міжнародного конкурсу науково-технічної творчості учнів ISEF (International Science & Engineering Fair) наразі працюються над своїми проектами, щоби гідно представити Україну на міжнародній науковій арені в рамках віртуального фіналу 16-21 травня в США.

Цього року національний етап вперше пройшов онлайн, у зв’язку з пандемією, і в конкурсі взяли участь близько 200 юних вчених. Журі конкурсу - вчені, викладачі, інженери - вибирали найкращі і найбільш перспективні роботи у таких категоріях знань: біологія (науки про рослини, науки про тварин); клітинна та молекулярна біологія; мікробіологія; науки про людину (біомедичні та медичні науки, прикладна медицина, науки про поведінку та соціум); науки про Землю та навколишнє середовище; хімія, біохімія; екологічна інженерія; хімічна інженерія. 

Віртуальний захист організував Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (НЕНЦ). 

5 робіт заслужили на право бути представленими на міжнародному захисті. Також до фіналістів приєдналися переможці у технічних науках, що були визначені на конкурсі на базі фізико-технічного інституту КПІ. 

  1. Шкроб´як Антоніна, проект «Отримання трансгенних рослин капусти броколі, що містять ген лейкоцитарного інтерферону альфа-2b», 10 клас, Вишнівська ЗОШ. 

  2. Клімова Олена, проект «Виробництво бактеріальної целюлози на основі низьковартісних органічних субстратів», 11 клас, Маріупольський технічний ліцей.

  3. Трач Адам, проект «In silico дослідження потенційної ролі ряду сполук класу N-ацилетаноламінів як інгібіторів Е-протеїну коронавірусу SARS-CoV-2», 11 клас, Спеціалізована школа №89.

  4. Зінькова Валентина, проект «Спеціальні цифрові підписи на основі криптосистеми ПАЙЄ».

  5. Уланов Віктор, проект «Дослідження умов виникнення автоколивань у гідродинамічній системі».

 «Виклик, що кинула всесвітня пандемія багатьом міжнародним подіям витримали не всі, але ISEF виправдав статус самого інноваційного конкурсу для молоді, швидко переорієнтувавши основні процедури відбору проектів та суддівства на дістанційну форму. Не втрачає шансу осучаснення процесів й національний етап що пройшов з використанням відео зв’язку  Microsoft Teams, а церемонія оголошення переможців відбулась віртуально на платформах Facebook та YouTube. Все це сталось завдяки злагодженої співпраці організаторів та підтримки партнерів» - говорить директор конкурсу, Володимир Дмитренко.

Щорічно конкурс активно підтримують представники бізнесу, громадські та наукові організації. Цього року титульними партнерами стали компанії MOYO та «Нова Пошта».

Також конкурс, вкотре підтримали бренди A4tech, goodram.

Конкурс Еко-Техно Україна офіційно проходить під патронатом Міністерства освіти і науки України.

ISEF - International Science & Engineering Fair - найбільший в світі міжнародний конкурс науково-технічної творчості для школярів, заснований в 1950 році. Щорічно в міжнародному фіналі беруть участь близько 1800 представників з майже 80 країн світу. У складі журі Нобелівські лауреати і вчені зі світовим ім'ям, які обирають кращих в 17 категоріях знань. Учасники борються за призовий фонд близько $ 5 000 000.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий