Понад 4 тисячі ресурсів за 4 місяці: як українська ІТ-армія атакує Росію

  • 28 июня, 14:02
  • 3894
  • 0

Українська ІТ-армія почала свою роботу на третій день повномасштабного російського вторгнення. Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації України в Telegram. За даними міністерства, з 26 лютого по 26 червня ІТ-армією було атаковано більше ніж 4200 російських онлайн-ресурсів.

У відповідь на російську агресію було влаштовано DDoS-атаки на:

  1. сайти держустанов, регіональні суди, заклади вищої освіти, банки. Росіяни не могли отримати держпослуги, провести фінансові операції в онлайн-банкінгу, абітурієнти не могли подати заявку онлайн до ЗВО, а судові процеси в регіонах призупинилися.
  2. Економічний форум у Санкт-Петербурзі, сайти національних і регіональних ЗМІ та онлайн-телебачення, Rutube. Кібератаки зашкодили виступу Путіну на форумі, а також ускладнили розповсюдження пропаганди.
  3. сервіси для бізнесу, тендерні майданчики, сервіси онлайн-бухгалтерії, інтернет-провайдери. ІТ-армія завадила підприємцям Росії, призвела до зриву торгів, заблокувала роботу бухгалтерам та доступ до інтернету.
  4. системи маркування, алкогольні заводи та ветеринарні інспекції. Атаки призвели до збоїв у роботі продуктових компаній, які не могли нанести спеціальний QR-код на товар, завадили інформаційним системам відстежувати обороти алкогольної продукції та отримати дозволи на м'ясні та молочні вироби.
  5. сервіси купівлі авіаквитків, страхові сервіси, кур'єрські онлайн-сервіси. Це значно ускладнило росіянам купівлю товарів та послуг онлайн.

Як розповіли в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, DDoS-атака – це атака на комп’ютерні системи органу, організації, установи з метою порушення доступності вебресурсів. Під час атаки одночасно створюється така величезна кількість зовнішніх запитів (рахунок може йти на мільйони), що атакована система не в змозі їх обробити. Як наслідок – виникають збої в її роботі або вона взагалі перестає повноцінно працювати.

DDoS-атака, на відміну від DoS-атаки, здійснюється з кількох джерел, а не з одного. На окремих громадян такі види атак здебільшого не спрямовуються, хоча решті решт мета хакерів – позбавити саме громадян доступу до важливих послуг та сервісів.

В Україні від початку цього року DDoS-атак зазнали низка сайтів державних органів і банківських установ, телеком-операторів, компаній енергетичного сектору, сайти регіональних органів влади, медіа тощо. Організують напади російські кіберзлочинці.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все