Qualcomm Snapdragon 865 і що відомо до презентації

  • 1 декабря, 07:47
  • 4978
  • 0

Привіт, читачі! Ось скоро і настане день, коли світ побачить новий мобільний процесор від компанії Qualcomm, а саме модель Snapdragon 865. В цій статті ви дізнаєтесь про всі відомі на сьогодні характеристики, як новий SoC буде конкурувати з іншими компаніями та чи змінить він щось кардинально у світі ґаджетів у 2020 році.

Дата презентації Snapdragon 865

Qualcomm вже на початку грудня проведе саміт Snapdragon Technology 2019, який пройде в американському штаті Гаваї з 3 по 5 грудня. Саме в ці дати має відбутись повноцінна презентація нового мобільного чипа компанії.

Технічні характеристики Snapdragon 865

А тут вже цікавіше. Як стало відомо, виробництвом нового мобільного процесора буде займатись не тайванська компанія напівпровідників TSMC, яка виробляє чипи для таких компаній як Apple, MediaTek, AMD, Nvidia та Broadcom, а всім відомий південнокорейський технологічний гігант Samsung.

Звісно, технологічний процес все ще залишиться 7-нм. Проте буде зроблений за допомогою нової, як для Qualcomm, технології EUV – ультрафіолетова літографія. Також планується представити 2 моделі чипа під кодовими назвами Kona та Huracan – один буде з 5G модемом, інший без нього.

Ймовірні технічні характеристики Snapdragon 865

Як стало відомо з китайської соціальної мережі Weibo, від інсайдера Digital Chat Station, мобільний чипсет отримає стандартних 8 процесорних ядер. 1 «велике» – ARM Cortex-A77 (2.84 ҐГц), 3 високопродуктивні ARM Cortex-A77 з частотою 2.42 ҐГц та 4 енергоефективні ARM Cortex-A55 (1.8 ҐГц). За роботу з обробки графіки буде відповідати GPU Adreno 650 (587 МГц). Якщо взяти до уваги, що потужність попередника (QS 855) є 899 GFlops, і при заявленому прирості потужності у 20%, то можна сміливо зауважити, що новий процесор перетне планку в 1 тисячу GFlops.

Результати тесту чипа Snapdragon 865 в Geekbench 4

Також буде заявлено про підтримку нового типу оперативної пам’яті – LPDDR5. Вона працює на збільшеній частоті 2750 МГц. Разом з новою пам’яттю UFS 3.0 цей тандем має побити всі рекорди швидкості у світі Android смартфонів.

А що у конкурентів?

MediaTek Dimensity 1000

Конкурент MTK Dimensity 1000. В Geekbench 4, він набирає 3811 балів в одноядерному режимі та 13136 балів в багатоядерному. В Dimensity 1000 використовується 7-нм техпроцес, є 5G-модем і чотири топових ядра ARM Cortex-A77 з максимальною тактовою частотою 2.6 ҐГц і чотири енергоефективних ARM Cortex-A55 з тактовою частотою до 2.0 ҐГц. Перші смартфони з чипсетом з’являться вже на початку 2020 року.

Apple A13 Bionic

Звісно, цьогорічний Apple A13 Bionic, який набирає майже 5.5 тисяч в одноядерному режимі та майже 14 тисяч балів в багатоядерному, буде головним конкурентом новому Snapdragonʼу. Хоча він і випереджає його у всіх тестах, не треба забувати, що тести зроблені на різних операційних системах, які мають принципово різні підходи до розробки програмного забезпечення. У випадку Apple – це закрита система, доступ до якої мають лише програмісти Apple. Android – принципово інший підхід, повна відкритість початкового коду для всіх розробників, з якої іноді випливає гірша оптимізація ПЗ до hardware’ної частини.

Samsung Exynos 990

Нещодавно випущений Exynos 990 (9830), за словами самої компанії, має 20% приріст продуктивності, в порівнянні з їхнім чипом 9820, який набирає 4.5 тисячі та трохи більше 10 тисяч балів в Geekbench 4 і теж має скласти непогану конкуренцію Qualcomm. Проте, враховуючи малий попит на їхні чипи, окрім використання у своїх смартфонах, проблемою це точно не буде.

Huawei HiSilicon Kirin 990

В компанії Huawei цей рік видався не надто вдалим. Враховуючи часткову втрату західного ринку, через санкції США, вона точно буде пасти задніх наступного року. Маючи на борту застарілу оперативну пам’ять LPDDR4X, близько 4 тисяч і 12 тисяч балів в Geekbench 4, він не складе конкуренцію жодному з виробників у наступному році. Та й, сумнівно, що новий чип кардинально змінить ситуацію.

Snapdragon 865: висновок

Враховуючи все вище написане, всі процесори не змінять кардинально ситуацію в найближчий час. Оскільки, вони побудовані на одному й тому ж 7-нм техпроцесі. А от друга половина 2020 року, коли почнуть з’являтися процесори на новому 5-нм техпроцесі, дасть значний поштовх у прирості продуктивності та енергоефективності. А також дасть можливості зменшити фізичний розмір чипа. І все йде до 2027 року, коли всі виробники вийдуть на 1 нанометровий техпроцес. А що буде далі – дізнаємось в найближчий час.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все