Росія увійшла до світового топ-3 за масштабами цензури інтернету в компанії з Іраном та Китаєм

  • 14 ноября, 14:15
  • 3794
  • 0

Росія займає шосте місце у світі за масштабами обмежень свобод в інтернеті, а за рівнем цензури в Мережі поступається лише Китаю та Ірану. Такого висновку приходять експерти Freedom House, які опублікували щорічний рейтинг Freedom on the Net.

Набравши 23 бали зі 100 можливих (що більше балів – тим більше свобод), у підсумковому рейтингу Росія розташувалася між Саудівською Аравією (7-е місце, 24 бали) та В'єтнамом (5-е місце), випередивши за рівнем державного тиску на інтернет Пакистан, Ефіопію, Судан та Білорусь.

За кількістю перешкод безпосередньо до доступу до мережі Росія знаходиться на рівні Нікарагуа та Анголи, вважають автори дослідження: інтернетом користуються 88% громадян, на 100 осіб населення 23,2 мають широкосмуговий доступ до мережі, 89% підключені до зв'язку 3G або 4G. Однак розвиток мереж п'ятого покоління в країні фактично заморожено через західні санкції, які відрізали операторів від сучасного імпортного обладнання.

Набагато гірші в Росії справи з порушеннями прав користувачів інтернету та "обмеженнями на контент". У субрейтингу цензури інтернету Росія посіла третє місце серед 30 держав, охоплених дослідженням, – на рівні М'янми та Бахрейну та попереду таких країн, як Саудівська Аравія, Куба, Руанда та Ірак.

"Вже насичене обмеженнями онлайн середовище в Росії пережило значне погіршення" після початку війни в Україні, пишуть експерти Freedom House: влада зробила кроки щодо блокування ключових соціальних медіа, включаючи Facebook, Instagram і Twitter, і ввела колосальні штрафи для інших платформ за відмову видаляти контент та локалізувати дані користувачів.

Крім соцмереж, влада заблокувала понад 5 тисяч інтернет-сайтів, включаючи іноземні та російські ЗМІ, а також розширила підстави, на яких контент визнається незаконним, констатує Freedom House.

Крім того, в черговий раз посилився закон про іноземних агентів; ЗМІ було наказано називати війну "спеціальною військовою операцією", а силові структури почали порушувати адміністративні та кримінальні справи в рамках нового закону про "військові фейки", який передбачає максимальне покарання у вигляді 15 років ув'язнення.

Більше "обмежень на контент", на думку експертів Freedom House, накладають лише влада двох країн: Ірану, де заблоковані іноземні платформи аж до YouTube, а також Китаю, який живе за "великим файрволлом".

Сумарно в групу з "невільним інтернетом" Freedom House вміщує 21 країну, зокрема Таїланд, Казахстан та Туреччину. Лідерами свободи інтернету, на думку авторів дослідження, є Ісландія, Естонія, Коста-Ріка, Канада і Тайвань.

Україну укладачі даного рейтингу віднесли до держав з "частково вільним" доступом до всесвітньої мережі. Наша країна набрала 59 пунктів та розташувалася між Замбією та Малайзією.

"Повномасштабне вторгнення російських військових в Україну в лютому 2022 року підірвало свободу інтернету в країні", – зазначили укладачі рейтингу в оцінці ситуації з "всесвітнім павутинням" в Україні.

З пострадянських країн до "вільних" аналітики віднесли Грузію та Вірменію.



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все