ЄС створить власну систему супутникового Інтернету, як Starlink

  • 2 марта, 14:16
  • 3989
  • 0

Як повідомляє Space.com, Європейський Союз має великі плани щодо розвитку супутникового зв'язку.

 Європейський парламент ще 14 лютого прийняв рішення стосовно супутникової інфраструктури для забезпечення стійкості, взаємозв'язку і безпеки (Infrastructure for Resilience, Interconnection and Security by Satellites, IRISS).

 Майже одностайне рішення було підтримано 603 голосами при лише шести проти. Схвалення проєкту пов'язане з важливою роллю супутників зв'язку Starlink компанії SpaceX у підтримці оборони України, оскільки російське вторгнення підкреслило необхідність безпечного, суверенного європейського потенціалу.

 IRISS передбачає створення інфраструктури багатоорбітального зв'язку з запуском до 170 супутників на низьку навколоземну орбіту (LEO) в період з 2025 по 2027 рік, а також подальше розміщення активів на середній навколоземній (MEO) і геостаціонарній орбітах.

 «Незабаром IRISS приєднається до систем Galileo і Copernicus і доповнить їх, надаючи суверенні, безпечні, стійкі і економічно ефективні безперебійні послуги зв'язку, з початковими послугами до 2024 року і повною операційною потужністю до 2027 року», - йдеться в заяві Генерального директорату Європейської комісії з оборонної промисловості і космосу (DEFIS).

 Сузір'я супутників буде орієнтоване на державні послуги, в тому числі оборонного призначення, і забезпечить широкосмуговим зв'язком усю Європу, включаючи нинішні мертві зони зв'язку, а також усю Африку.

 Він також спиратиметься на європейські можливості, що розвиваються, такі як супутниковий звʼязок з квантовим шифруванням та інші нові проривні технології. Він залучатиме як основних європейських гравців космічної галузі, так і стартапи.

 Тьєррі Бретон (Thierry Breton), єврокомісар з питань внутрішнього ринку, заявив у своїй заяві, що голосування «знаменує собою історичний поворотний момент для стратегічної автономії, цифрового суверенітету і конкурентоспроможності ЄС».

 «Військова агресія рф проти України продемонструвала, наскільки важливими є суверенні і безпечні космічні комунікаційні послуги в разі конфлікту, - додав

Бретон. - Це також змінює правила гри для громадян ЄС завдяки розвитку високошвидкісного широкосмугового зв'язку, який усуває комунікаційні мертві зони і зміцнює політику згуртованості ЄС».

 Європейський парламент виділив 2,4 мільярда євро на проект. Свій внесок також зроблять Європейське космічне агентство і приватний сектор.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все