Третина столичних офісів порожніють. Компанії біжать з БЦ до заміських будинків

  • 21 ноября, 22:12
  • 4039
  • 0

Через війну понад третина столичних офісів порожніють. Відсутність безперебійного постачання електроенергії та "негнучка" політика власників БЦ змушують орендарів шукати альтернативні варіанти. Окремі київські IT-компанії через обстріли та проблеми з електроенергією переїжджають до заміських приватних будинків з підвалами, де встановлюють генератори та засоби зв'язку.

Як розповів  експерт ринку нерухомості Михайло Артюхов, власники комерційної нерухомості зіткнулися з різким зростанням частки вакантних площ і через це борються за кожного клієнта.

"Нормою є вакантність близько 5%. У період коронавірусу вона підвищилася в Києві до 20%, а з початком війни сягає 30-40%. Якщо порожньою є понад половина, то власнику краще розпустити орендарів, які залишилися, та законсервувати об'єкт – оскільки 50% зайнятості йому не вистачить, щоб надавати послуги на належному рівні", – сказав Артюхов.

За його словами, забезпечити безперебійне електропостачання офісних приміщень вдалося далеко не всім власникам комерційної нерухомості у Києві. Головна причина – гострий дефіцит генераторів, які є імпортним товаром. Багато компаній оформлюють замовлення, проте найближчі терміни постачання припадають на січень.

Також експерт зазначив, що йому знайомі випадки "негнучкої" політики окремих БЦ щодо встановлення ставок оренди та комунальних послуг, що може провокувати клієнтів на відмову від подальшої співпраці. Однак така поведінка є характерною для компаній з низькою якістю управління.

"Припускаю, що компанії можуть переїжджати з БЦ, які розташовані поряд з об'єктами військового призначення або критичної інфраструктури, також це можливо, якщо орендодавець не йде на поступки щодо орендної ставки, сплати комунальних послуг, не забезпечує енергопостачання", – сказав нам Артюхов.

Міграція за місто. Новий тренд?

Як стало відомо UBR.ua, деякі невеликі компанії зі штатом співробітників до 20 осіб переїжджають за місто.
"Наше керівництво зараз активно вивчає питання переїзду офісу за місто. Розглядається приватний будинок, де можна підключити генератор та Starlink", - розповів UBR.ua співробітник однієї зі столичних ІТ-компаній.

Але, як вважає Артюхов, здебільшого це недоцільно. 

"Переїзд до заміського будинку навряд чи є виправданим рішенням для компаній, співробітники яких часто користуються громадським транспортом та яким буде незручно діставатися до віддалених локацій", – роз'яснив свою точку зору експерт, додавши, що подібні випадки є поодинокими.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все