У чому небезпека темного режиму в смартфоні для здоров'я: дослідження

  • 18 декабря, 13:49
  • 3973
  • 0

Кілька років тому виробники смартфонів почали активно застосовувати в своїх пристроях спеціальний нічний режим, який замінював синій спектр підсвітки дисплея на більш теплі тони. Проте, згідно із новими дослідженнями, таке рішення не надає належного ефекту, а жовте світло сприймається організмом набагато гірше, ніж прийнято вважати.

Суть дослідження

Дослідники з Університету Манчестера дійшли до висновку, що теплі тони і характерна зміна колірної гами в бік жовтого кольору не тільки не сприяє "налаштуванню" біологічного годинника, але і викликає порушення сну, повідомляє Android Police.

Порівнюючи нічний режим роботи дисплея зі звичайним, коли ніякі фільтри в ньому не активуються, вчені відзначили, що людині легше заснути після роботи зі смартфоном саме в останньому випадку.

У чому причина

Причину такого явища вони пояснили наявністю в очах меланопсіна – білка, що реагує на світло з коротшою довжиною хвилі. Від цього фактора залежить сприйняття людиною конкретного кольору.

Піксель AMOLED-дисплея зазвичай представлений трьома субпікселями червоного, зеленого і синього кольорів. Саме синій має найкоротшу довжину хвилі. Його відключення налаштуваннями смартфона призводить до того, що зображення набуває жовтого відтінку.

За даними дослідження, спеціальні конусні клітини в оці більш чутливі до жовтого відтінку, ніж до синього. Таким чином, "нічний режим" ще більш згубно вплинув на якість сну.

Висновки фахівців

Теорію перевірили на лабораторних мишах, але вчені впевнені, що спостереження вірні і для людини. Вони також відзначили, що часта причина безсоння – не колір дисплея або встановлена опція підсвічування, а в першу чергу сам смартфон. Кращий спосіб подбати про міцний і здоровий сон – відкласти ґаджет в сторону раніше.


Похожие материалы

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи