У Дії запустять прописку онлайн 17 травня

  • 6 мая, 03:36
  • 3853
  • 0

Команда Мінцифри повідомила, що у Верховній Раді був зареєстрований революційний законопроєкт, мета якого – зробити прописку декларативною. Після ухвалення законопроєкту послуга стане доступною незалежно від того, який тип паспорту ви маєте, – паспорт-книжечку або ID-картку. 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що зареєструватися онлайн можна буде як у власному, так і в орендованому помешканні.

"Якщо я хочу прописатися в іншої людини, то цій людині приходить сповіщення, що у неї хтось хоче прописатися. Ви зможете ввести адресу – і власник квартири просто підтвердить це електронним підписом на порталі "Дія", – сказав міністр. 

"Електронний підпис ми запускаємо також з 17 травня. Я думаю, що ми побачимо цікаву картину – як і де насправді проживають люди в Україні", – додав він.

За словами міністра, наразі кожен третій українець проживає не за місцем своєї реєстрації, а мільйон українців взагалі не мають місця реєстрації. 

Реєстрація місця проживання – найпопулярніша державна послуга в Україні. Однак інститут прописки, який існує зараз, потребує максимального спрощення. Законопроєкт розроблено Міністерством цифрової трансформації спільно з Міністерством внутрішніх справ України та Державною міграційною службою України за сприяння Програми EGAP, що фінансується урядом Швейцарії та реалізується Фондом Східна Європа, і SURGe за підтримки уряду Канади.

Довідку про реєстрацію місця проживання буде скасовано. Це той аркуш паперу, який були змушені носити із собою власники ID-карт. Крім того, приберуть штамп у паспорті про реєстрацію місця проживання, а також відв’яжуть прописку від багатьох життєвих ситуацій, де вона справді не є потрібною.

Завдяки ухваленню законопроєкту можна буде подати заяву про призначення пенсії та її отримання – незалежно від місця роботи чи проживання. Крім того, візит до військкомату під час зміни місця реєстрації не буде необхідним.

У межах експериментального проєкту послугу з електронної реєстрації місця проживання запустять в Дії за одну добу після Diia Summit у травні.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все