У I кварталі 2023 року зростання світового ринку хмарних технологій уперше склало менше 20%

  • 9 мая, 11:37
  • 3945
  • 0

У I кварталі 2023 року витрати на послуги хмарних інфраструктур зросли в річному обчисленні на 19% до $66,4 млрд, повідомляється в новому дослідженні Canalys. Як зазначили аналітики, хмарні технології залишаються одним із найшвидше зростаючих сегментів ІТ-ринку.

Разом з тим в умовах макроекономічної невизначеності компанії, що зберігається, продовжують скорочувати витрати на хмарні сервіси на тлі урізання ІТ-бюджетів, приділяючи особливу увагу оптимізації витрат, контролю та підвищенню ефективності використання хмар.

У зв'язку з цим, темпи зростання хмарного ринку вперше впали нижче за 20%. Зокрема, у гіперскейлерів порівняно з попереднім кварталом зростання знизилося на 4 п.п. Сукупне зростання трьох найбільших провайдерів – AWS, Microsoft Azure та Google Cloud – склало 22% (у IV кварталі 2022 року було 26%). На їхню частку в I кварталі припало 64% витрат клієнтів. У розрізі регіонів найнижчі показники були зафіксовані в Азіатсько-

Тихоокеанський регіон (APAC) у зв'язку зі скороченням витрат клієнтів у материковому Китаї. За прогнозом Canalys, у другій половині 2023 року витрати на хмарні сервіси продовжать знижуватися.

У зв'язку з трендом на оптимізацію хмарних обчислень, зростає попит на технології контролю, ШІ та FinOps. Прагнення зниження витрат і підвищення контролю спонукає дедалі більше компаній переносити хмарні робочі навантаження.

 «Підприємства отримують вигоду з моделі гібридної хмари, але переміщення робочих навантажень між локальними та хмарними платформами може виявитися для них дорогим, - зазначив Алекс Сміт (Alex Smith), віце-президент Canalys. — Підвищена залежність від складного хмарного середовища може призвести до проблем, коли справа доходить до управління ними, але існують допоміжні технології, які можуть зіграти велику роль у визначенні ефективності та оптимізації процесів, особливо в автоматизації рутинних завдань та аналітики».

Разом з тим впровадження нових додатків, таких як генеративний штучний інтелект, що вимагають великих обчислювальних ресурсів, створить величезний глобальний попит на потужності публічної хмари, що дозволить гіперскейлерам частково компенсувати скорочення витрат клієнтів протягом наступних кількох кварталів, вважає Canalys.

За оцінками Canalys, лідирувала у звітному періоді платформа Amazon Web Services (AWS), на частку якої припало 32% загальних витрат при зростанні на 16% у річному обчисленні, що вперше нижче за позначку в 20%. На тлі тренду на впровадження генеративного ШІ у існуючі та нові продукти, AWS запустила Amazon Bedrock, набір хмарних інструментів ШІ.

Друге місце - у Microsoft Azure з часткою ринку 23% при зростанні 27% у річному обчисленні. Microsoft оголосила про доступність сервісів Azure OpenAI, що дозволило більшій кількості клієнтів створювати високопродуктивні ШІ-сервіси у хмарі Azure. Компанія отримала у звітному періоді на порядок більше (2500+) нових клієнтів Azure OpenAI, включаючи Coursera, Mercedes-Benz та Shell.

Третє місце у Google Cloud Platform, що займає 9% ринку при зростанні у річному обчисленні 30%.

Хмарний бізнес Google вперше спрацював із прибутком. Продовження життєвого циклу обладнання дозволило Google Cloud підвищити економічну ефективність роботи. Також починають приносити плоди інвестиції у створення партнерської екосистеми. На сьогоднішній день понад 100 тисяч компаній є учасниками програми Google Cloud Partner Advantage.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все