Українські реєстратори та хостинг-провайдери масово блокують сайти, домени та інші послуги російських користувачів

  • 16 марта, 15:29
  • 3924
  • 0

Санкції проти російських громадян запроваджуються не лише на найвищому світовому рівні, а й на локальному рівні специфічних послуг. Так, багато українських компаній, що надають послуги розміщення сайтів та реєстрації доменних імен для них заявили про блокування акаунтів російських користувачів та їхніх сайтів.

Першим про подібну міру заявив український хостинг-провайдер та реєстратор доменів Cityhost.ua. 28 лютого в офіційному телеграм-каналі компанії з’явилося повідомлення, що всі російські користувачі сервісу були заблоковані. Їм обмежили доступ до доменних імен, хостингів, віртуальних та виділених серверів. Крім цього, компанія обмежила і доступ до власного сайту з усіх російських IP-адрес. Тепер замість головної сторінки громадяни країни-окупанта бачать номери гарячої лінії, за якою можна шукати загиблих та полонених родичів, які пішли «звільняти» мирну країну від нормального життя.

Цього ж дня, через кілька годин один з найбільших хостинг-провайдерів і реєстраторів України, компанія Ukraine опублікувала пост про «технічний збій на серверах хостингу», який вплинув на доступність сайтів для відвідувачів з росії. У повідомленні вказується, що при вході з росії на будь-якому із більш ніж 100 000 сайтів, розміщених на хостингу Ukraine, з'являється сторінка, яка розповідає про війну з Україною. У компанії також повідомили, що всі адміністратори зараз перебувають під обстрілами російсько-окупаційних військ, тому не можуть оперативно виправити ситуацію.

Першого березня директор з маркетингу Cityhost Олег Рівтін написав на своїй сторінці Facebook відкрите звернення, у якому закликав колег із цеху приєднатися до санкцій проти російських користувачів. У своїй публікації він відмітив сторінки основних гравців цього ринку, попросивши їх блокувати клієнтів, транслювати на сайтах інформацію про реальні події, відключати сайти та послуги.

У коментарях до цього посту ініціативу підтримала більшість зазначених компаній. Так, наприклад, провайдер HOSTiQ.ua надав посилання на публікацію своєї сторінки, де наведена офіційна позиція:


 


Один із співвласників реєстратора Ukrnames Данило Демченко написав у коментарях, що компанія вже заблокувала всіх російських користувачів, але написати на своїй сторінці не можуть — не скрізь є інтернет/світло. Головний офіс Ukrnames знаходиться у Харкові, який постійно бомбардують.

Дмитро Хветкевич, CEO реєстратора NIC.UA опублікував пост про те, що всі доменні імена, зареєстровані з країни-агресора, заблоковані. Це понад 50 000 сайтів — усі їхні відвідувачі бачитимуть телефони гарячої лінії «Повернися живим з України». Крім того, всі відвідувачі таких сайтів автоматично сприятимуть боротьбі з сайтами пропаганди країни-агресора! Їхній браузер почне атакувати російські сайти з пропагандою.

 

Також до блокування російських користувачів приєдналися провайдери Hostpro, Hvosting, Parkovka, Namecheap, Besthosting.ua, Tucha.ua.

При цьому є й ті, хто не підтримав ідею або не прокоментував публічно свою подальшу співпрацю з росіянами. Це Imena.ua та MiroHost, Prohoster.info, Hostlife.net, Tuthost.ua та ще ряд провайдерів.

Freehost.UA не опублікував жодної позиції щодо російських користувачів, але скоріш за все їм було не до цього, оскільки провайдер і сам постраждав від хакерів. У їхньому Телеграм-каналі з'явилося таке повідомлення (публікуємо частину):

«Була спланована атака на всю нашу інфраструктуру. Різні сервери, різні ОС. Більшість знаходиться в локальній мережі, доступу до якої немає ззовні. Сервери під керуванням різних адміністраторів. Тобто, це не компрометація паролів чи ключів. В результаті атаки були видалені дані на серверах повністю. Були пошкоджені бекапи. Зачищені навіть сервери телефонії. Очевидно, що до цієї операції добре готувалися не один день, і не випадковість, що за кілька годин почалася війна. Фріхост став частиною того, що відбувається у нашій країні».

HyperHost.UA також не оприлюднив жодної позиції з цього питання, але допомагає збирати кошти для допомоги Україні, вивісивши у себе банер із закликом.

Vps.ua із Харкова прямо висловили своє ставлення до окупанта на сайті. На сторінці провайдера у Facebook є багато постів про порятунок серверів та даних клієнтів, але поки що він не коментує питання подальшої співпраці з російськими клієнтами.

Українські провайдери забезпечували хостинг, надавали в оренду сервери та реєстрували домени для десятків тисяч російських сайтів.

Акція українських провайдерів — ще один підривний крок для російського бізнесу, оскільки вони вдарили насамперед по онлайн-торгівлі. Сьогодні кожна країна та кожна компанія бере участь у накладанні санкцій на країну-терориста, і навіть невелика участь у цьому русі сприяє послабленню агресора.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все