Українська команда перемогла на хакатоні NASA Space Apps Challenge

  • 25 января, 14:18
  • 3758
  • 0

Команда українських фахівців Storm Prophet перемогла на міжнародному хакатоні NASA Space Apps Challenge у категорії Best Use of Data (Найкраще використання даних). Загалом у хакатоні брали участь понад 5500 команд, які змагалися в 10 категоріях.

Storm Prophet розробили проєкт із прогнозування геомагнітних штормів за допомогою аналізу даних DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) та LSTM-моделей.

Склад української команди:

  1. Євген Татаринов — кандидат фізико-математичних наук та програміст;
  2. Анастасія Лукʼяненко — експерт із машинного навчання;
  3. Максим Копистко — подкастер та проєктний менеджер;
  4. Вадим Лозовський — астрофізик та програміст;
  5. Костянтин Кузьмичов — програміст баз даних;
  6. Андрій Солов’єнко — фулстек-розробник та бакалавр зі статистики.

Проєкт Storm Prophet

У вересні 2023 року команда почала обирати челендж для участі у NASA Space Apps Challenge. Врешті зупинилися на ідеї «оракула космічної погоди», який може допомогти в попередженні можливих технічних проблем, таких як виходи з ладу електромереж і супутникових систем, за допомогою вивчення сонячної активності та інших даних міжпланетного простору. Після попереднього дослідження даних та фізичної природи процесу було вирішено зробити прогноз за допомогою нейронних мереж.

Проєкт заснований на мережах LSTM, розширеній попередній обробці даних, ранній зупинці та перестановці, має важливе значення для точного прогнозування рівня геомагнітних бур.

Що дає перемога в хакатоні

Переможці хакатону отримали запрошення на поїздку у Вашингтон, де і відбудеться нагородження цього літа. Команда їхатиме власним коштом і наразі займається підготовкою всіх необхідних документів.

«Наразі НАСА привітало нас із перемогою. Та запросило на церемонію нагородження. Додаткових коментарів ми наразі не отримали. Ми плануємо розвивати наш проєкт коли знайдемо потенційних користувачів чи/та інвесторів для нашої моделі. Наразі ми їх шукаємо, та, на жаль, поки не маємо успіхів у цьому напрямі», – розповіли у команді.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий