В Україні вже з вересня перейдуть на використання електронних лікарняних листів, які будуть виписуватися за кілька хвилин

  • 8 июля, 05:37
  • 3774
  • 0

Медичні установи України вже з вересня перейдуть на використання електронних лікарняних листів, які будуть виписуватися за кілька хвилин.

Про це в ефірі телеканалу "Дом" розповів заступник міністра охорони здоров'я з питань цифрового розвитку Ярослав Кучер.

Він зазначив, що електронний лікарняний набагато полегшить життя лікарям та пацієнтам.

"Одноразово внесли інформацію до системи - і не потрібно бігати до лікарні потім закривати цей лікарняний, не потрібно його нести на своє підприємство, де його хтось повинен підшивати в теку. Також скорочується час на його оформлення. Тому що раніше бланк заповнювали поганим почерком пів години, й помилки були, й назви підприємств указували неправильно. Зараз лікарняний реально виписують за п’ять хвилин", - повідомив заступник міністра.

При цьому він зауважив, що  електронний лікарняний дуже складно підробити.

"Раніше лікарняні можна було підробити, навіть купити на OLX і на інших майданчиках. А в "цифрі" вже чітко видно, хто видав, коли видав, кому видав. Наприклад, якщо один доктор видав, скажімо, за добу 500 листків непрацездатності, то зрозуміло, що технічно у нього така можливість може бути, але це буде аномалією, і ми обов'язково про це дізнаємося", - підкреслив Кучер.

Він уточнив, що поки ще діють і паперові лікарняні, "але з вересня ми вже переходимо майже повністю на "цифру". "І буде цікаво через рік подивитися, яке все-таки навантаження на Фонд соціального страхування з виплати лікарняних. Бо у нас є великі борги з нього - там понад 2 млрд грн. Я впевнений, що через рік сума буде меншою", - підсумував заступник глави МОЗ.

У червні 2021 року Мінцифри, МОЗ та Мінсоцполітики запустили електронний лікарняний.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров уточнив, що ані Пенсійний фонд, ані роботодавець при формуванні електронного лікарняного не отримують інформацію про захворювання громадянина.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все