В Україні запустили систему автоматичного блокування сайтів. Чим це загрожує

  • 3 марта, 18:50
  • 4101
  • 0

В Україні створюється централізована система автоматичного блокування інтернет-ресурсів, яка може бути використана для блокування довільної кількості інтернет-ресурсів та обмеження користувачів у своїх правах. Про це сказано у заяві Інтернет Асоціації України (ІнАУ ).

Асоціація повідомляє, що до 2 березня українські інтернет-провайдери мали встановити систему блокування доступу до веб-ресурсів, яка кожні 15 хвилин автоматично завантажує на сервер провайдера з переліку інтернет-адрес для автоматичного блокування (стоп-лист).

"Інформація про користувача, який намагався зайти на "заборонені" ресурси, автоматично фіксується і передається до відповідних державних органів. І хоча система декларується для протидії фішингу, вона може бути використана для блокування довільної кількості інтернет-ресурсів. У зверненні ІнАУ наголошує, що фактично створюється централізований механізм автоматичного блокування доступу користувачів до необмеженого переліку інтернет-ресурсів. Важко переоцінити негативні наслідки для України в разі отримання ворогом доступу до цього механізму. Під приводом протидії фішинговим сайтам закладається потужна загроза, по суті "троянський кінь", - сказано у повідомленні.

ІнАУ зазначає, що вже двічі зверталась до відповідних державних інституцій з проханням скасувати впровадження такої системи через те, що воно суперечить чинному законодавству України та шкодить її національним інтересам, але Розпорядження залишається чинним, а 2 березня спливає термін його виконання операторами електронних комунікацій. Асоціація закликає скасувати або призупинити такі дії до фахової оцінки можливих загроз.



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий