Верховна рада прийняла заканопроект про "Дія City"

  • 19 июля, 06:09
  • 3853
  • 0

Базовий законопроєкт № 4303 про Дія City прийнято в цілому. “За” проголосували 262  народних депутатів. 

Проєкт Закону № 4303 “Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні” був розроблений у тісній співпраці з IT-індустрією. Він визначає загальні засади функціонування спеціального режиму Дія City, які поширюються не тільки на резидентів Дія City, а й на всі ІТ-компанії. Серед них: 

  1. свобода діяльності — всі резиденти мають право самостійно здійснювати господарську діяльність, а також вибирати форми її організації та співпраці з третіми особами;

  2. невтручання держави — передбачена норма про неприйнятність прямого чи опосередкованого примусу юридичних осіб до набуття статусу резидента Дія City;

  3. презумпція правомірності діяльності резидентів;

  4. стабільність — термін, упродовж якого держава гарантує ІТ-індустрії незмінність умов Дія City, збільшений до 25 років;

  5. формальний характер процедури набуття статусу резидента.

Дія City запроваджує цілий комплекс стимулів для IT-компаній. Зокрема, передбачає ефективні інструменти для залучення інвестицій, додаткові механізми захисту прав на інтелектуальну власність, а також нову форму співпраці з фахівцями — гіг-контракти, — що поєднує в собі гнучкість фрілансу та соціальні гарантії. 

Поки що ж ухвалений рамковий, або, як його називають у Мінцифри "базовий" закон визначає, що система "Дія City" є лише альтернативою чинним умовам роботи галузі, приєднання або "резидентство" в ній є добровільним, а примус до переходу у "Дія City" заборонено.

Закон передбачає запровадження нової форми співпраці між компаніями та фахівцями — "гіг-контракти", які ІТ-компанії, що стали "резидентами" Дія Cіті, будуть укладати із "гіг-працівниками", які виконуватимуть "гіг-завдання", чи окремі проєкти.

"Гіг-контракт - цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов'язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завданнь резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов'язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та /або надання послуг, а також соціальні гарантії", - йдеться в законі.

Натомість у Головному юридичному управлінні Ради називають таку конструкцію "юридичним Франкенштейном", який не відповідає багатьом нормам українського законодавства.



Теги: дія city
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все