Витрати світової IT-галузі минулого року скоротилися на 0,2%

  • 21 января, 06:39
  • 3768
  • 0

Протягом останніх років витрати компаній на IT-інфраструктуру зазвичай послідовно зростали, період пандемії не став винятком, але 2022 рік, що завершився, порушив цю тенденцію, продемонструвавши зниження витрат світової галузі на 0,2 % до $4,38 трлн. Спочатку фахівці Gartner очікували, що ці витрати зростуть на 0,8%, а тепер їм доводиться урізати прогноз і на поточний рік.

У жовтні, як пояснює The Wall Street Journal, аналітики Gartner розраховували на майже вдвічі зростання витрат світової IT-галузі за підсумками 2023 року, але тепер вони знизили прогноз до 2,4% приросту. Найбільше постраждав сегмент видатків на купівлю ПК та інших пристроїв для потреб бізнесу.

Якщо минулого року профільні витрати корпорацій знизилися більш ніж на 10%, то цього року вони мають зменшитися ще на 5,1% до $685 млрд.

 Якщо не рахувати випадків екстреної заміни, терміни служби мобільного обладнання збільшуються, як зазначають експерти.

Витрати на програмне забезпечення та послуги залишаються на стабільному рівні, разом вони сформують близько $2,16 млрд витрат галузі цього року. Безпосередньо на консалтингові послуги цього року буде витрачено $264 млрд, на 6,7% більше, ніж роком раніше. При цьому представники корпорацій визнають, що в умовах макроекономічних труднощів їм доведеться сфокусувати витрати на найважливіших напрямках.

Зростання витрат на послуги говорить про збереження дефіциту кадрів у галузі інформаційних технологій, оскільки компаніям частіше доводиться звертатися до підрядників, а не виконувати роботу силами штатного персоналу. У рівень безробіття в IT-секторі у грудні вбирається у 1,8 % проти 3,5 % загалом економіки країни.

При цьому зростання зарплат у цій сфері змушує деяких роботодавців обмежити найм профільного персоналу.

За прогнозами IBM, до 78% лідерів світових компаній планують зберегти інвестиції в технології та наступного року. Пріоритетними областями залишаються кібербезпека, системи штучного інтелекту та хмарні обчислювальні системи.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все