Вивести з тіні самозайнятих: пропонують новий податковий режим зі ставкою 6%

  • 24 октября, 06:00
  • 3798
  • 0

В пʼятницю, 20 жовтня, у Верховній Раді зареєстрували новий законопроєкт №10166, що запроваджує спеціальний режим оподаткування доходів для неофіційно зайнятих осіб, наприклад кур’єрів і таксистів. Їм не потрібно буде реєструвати ФОП, а податкова ставка становитиме 6% від обороту. Текст закону опублікували на сайті Верховної Ради. 

Навіщо новий податковий режим

Як пояснив один з авторів документа – перший заступник голови податкового комітету Ярослав Железняк, у такий спосіб планується вивести з тіні понад 500 000 самозайнятих осіб: кур’єрів, таксистів, майстрів манікюру, перукарів та інших. Всього спрощені умови пропонується ввести для 20 видів діяльності.

Друга мета – визначення юридичної площини та прозоре регулювання діяльності онлайн-платформ (Uber, Bolt, Uklon, Glovo, Kabanchik тощо). Це потрібно для гармонізації законодавства з ЄС – приведення податкового законодавства України у відповідність до вимог Директиви про адміністративне співробітництво (DAC7) щодо автоматичного обміну інформацією операторів цифрових платформ).

Законопроєкт, за словами Железняка, має переваги і для держави, і для громадян. Зокрема: 

  • додаткові надходження в бюджет;
  • створення можливості сплачувати податки для понад 500 000 самозайнятих;
  • зрозумілі умови діяльності «операторів цифрових платформ»;
  • спрощення та автоматизація обліку для самозайнятих;
  • низький податок — 6%. 

Як це працюватиме

Самозайнятими не потрібно реєструвати ФОП, наймати бухгалтерів, подавати звітність – тобто виконувати обовʼязки ФОПів. Натомість замість них це фактично робитимуть онлайн-майданчики, через які вони працюють. Наприклад, для курʼєрів це – Glovo, для таксистів – Uber, а для швеїв чи майстрів – Kabanchik.

«Саме завдяки платформам, які надаватимуть податковій дані про доходи таких самозайнятих осіб, не буде вирішено одну з найболючіших проблем — облік готівкових надходжень. Це детінізація економіки та суттєвий крок вперед у діджиталізації податків», – відмітив Желєзняк. 

Чому просто не зареєструвати ФОП?

Спрощена система оподаткування 5% є зручною для тих фізичних осіб, які провадять господарську діяльність на постійній основі. Але також існує багато самозайнятих людей, робота яких може бути проєктною, сезонною і вони уникають процесу реєстрації та припинення фізичної особи-підприємця, додаткової звітності, можливих перевірок тощо.

Саме для них створений спеціальний режим. По суті, вони зможуть працювати в білу сплачувати податки без бюрократії. 

Який економічний ефект

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що він може становити понад 3 млрд грн на рік.

  • За даними Державної служби статистики України, у 2021 році приблизно 3,06 млн фізичних осіб (19,5% від загальної кількості робочої сили) визначали себе як неофіційно зайнятих.
  • Водночас за даними дослідження Київської школи економіки, близько 300 000 водіїв, які займаються перевезеннями легковими автомобілями на замовлення, співпрацюють з адміністраторами онлайн-сервісів («цифровими платформами»). З них 4% вже є фізичними особами-підприємцями, а від 63% до 100% із постійно зайнятих – будуть, ймовірно, готовими здійснювати свою діяльність офіційно, але без оформлення статусу фізичної особи-підприємця та з оподаткуванням своїх доходів за ставкою в межах 5-6% від надходжень.
  • Щодо інших категорій неофіційно зайнятих, то відповідно до даних операторів цифрових платформ потенційний фіскальний ефект становить:
    • У сфері онлайн-доставки, де залучені кур’єри (близько 15 000-20 000 кур’єрів) – понад 200 млн грн на рік додаткових надходжень бюджету;
    • У сфері онлайн-сервісів замовлення послуг (близько 400 000 неофіційно зайнятих) – близько 3 млрд грн. 

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи