Європейський цифровий гаманець запровадять протягом двох років – зокрема в Україні

  • 12 марта, 09:00
  • 3751
  • 0

Європарламент підтримав створення законодавчої бази та прототипу Європейського цифрового гаманця (EUDI), що дасть змогу жителям ЄС отримувати доступ до державних та приватних послуг онлайн. Про це повідомляє Мінцифри.

Україна є однією з країн-учасниць консорціуму, які упродовж 24 місяців зобов’язані випустити свої національні гаманці ЄС. Застосунок «Дія» розглядають як один з можливих варіантів для реалізації проєкту, адже він вже виконує більшість функцій, передбачених EUDI.

Європейський цифровий гаманець дозволить:

  1. вести електронне урядування;
  2. відкривати банківські рахунки;
  3. реєструвати SIM-карти;
  4. користуватися мобільними водійськими правами;
  5. отримувати кваліфікований підпис;
  6. отримувати послуги за рецептом.

Прототип гаманця POTENTIAL буде використовуватися для перевірки його ефективності в різних напрямках.

Як розповіли раніше у Мінцифрі для, після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати «Дію» в Європі, а європейці – свої цифрові гаманці в Україні.

Україна бере участь у пілотному проєкті як кандидат на вступ до ЄС, тож для повноцінного використання «Дія» в ЄС та EUDIW в Україні необхідне нормативне врегулювання в межах Угоди про асоціацію з Євросоюзом. На відміну від інших країн-учасниць, Україна, яка наразі не є членом Євросоюзу, долучається до розробки механізмів цифрової ідентифікації в ЄС.

Україна долучилася до консорціуму POTENTIAL разом із 18 країнами-членами ЄС у 2023 році. Спільно з європейськими колегами українці розробили вимоги до Європейського гаманця та сценарії його використання. А також поділилися досвідом упровадження застосунку «Дія», у якому більшість функцій, передбачених гаманцем EUDI, уже працювала задовго до презентації пропозиції Єврокомісії.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все