За допомогою технології 3D-друку було виготовлене ядерне паливо, призначене для використання у космічних місіях

  • 18 сентября, 05:12
  • 3722
  • 0

Бангорський університет в Уельсі займається розробкою нового виду ядерного палива для мікрореакторів Rolls-Royce, які, сподівається, будуть використовуватися на майбутніх пілотованих місячних базах навіть до 2030 року. Це паливо отримало назву TRi-структурне ізотропне (TRISO). Паливо TRISO представляє собою варіант реакторного палива, де вміст палива замінено на кульки розміром приблизно з кулак. Ця нова технологія відрізняється тим, що кульки стискаються до розмірів макового насіння. Ці паливні частинки, виготовлені за допомогою 3D-друку, складаються зі збагаченого урану, вуглецю та кисню, і уранове ядро знаходиться всередині шарів вуглецю та кераміки. На відміну від паливних стрижнів, такі частинки дуже міцні і можуть витримувати високі температури, а також залишатися стійкими до ушкоджень від нейтронного опромінення, корозії та окиснення.

Ця конструкція досить проста і може бути охолоджена газом, який проходить через радіатори, розташовані у вигляді парасольок. Під час роботи при підвищених температурах, ці парасольки радіаторів виявляються більш ефективними, ніж стандартні водо-водяні реактори. Це особливо важливо з урахуванням умов 14-денної місячної ночі, коли температура падає з 120 до -130 °C.

У процесі роботи паливо TRISO поступово спускається на дно, звідки відбувається видалення вже відпрацьованого палива. У випадку занадто інтенсивної реакції, підвищення температури сповільнює процес, щоб забезпечити повернення до безпечного рівня.


Теги: 3d-принтер
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий