Зеленський підписав закон про режим «без паперів»

  • 9 августа, 05:20
  • 3958
  • 0

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про особливості надання публічних (електронних публічних) послуг. Цей закон передбачає цифровізацію усіх публічних послуг в Україні: тепер держоргани не зможуть вимагати від українців інформацію, яка вже є в електронних реєстрах.

Про це повідомили в Офісі президента України та Міністерстві цифрової трансформації.

Закон, який підписав Зеленський, передбачає запровадження режиму «без паперів»: тепер українцям не доведеться стояти в чергах, приносити купу паперових довідок та збирати підписи працівників потрібних держустанов. 

Як зазначають у міністерстві, українці зможуть отримувати довідки та підписувати документи не виходячи з дому. Зокрема, можна буде отримати свідоцтво про народження дитини, записатися в чергу до дитсадка, отримати довідку про місце навчання, свідоцтво про шлюб, пенсійне посвідчення, соціальну допомогу, звернутися по медичні послуги тощо. 

Закон має допомогти громадянам швидко отримувати публічні послуги онлайн, до того ж держоргани не зможуть вимагати від людини інформацію, яка вже є в реєстрах. Він набуває чинності через три місяці з дня опублікування.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що цей закон дозволить вже до 2024 року зробити надання 100% послуг держорганів онлайн.

За словами Федорова, режим «без паперів» діє рамково: «Він дозволить не змінювати закон під кожну послугу, яку ми хочемо зробити електронною. Це значно пришвидшить цифровізацію».

Окрім того, автоматизація послуг виключить людський фактор із процесу ухвалення рішень.

В ОП зазначили, що з 2020 року електронними публічними послугами через Єдиний державний вебпортал вже скористалося понад 570 тисяч громадян України, тож треба було врегулювати питання, пов’язані з наданням таких послуг, на законодавчому рівні.

Електронні документи для українців

17 лютого Верховна Рада прирівняла електронні водійські права в «Дії» до паперових. Зокрема, українські водії зможуть показувати правоохоронцям електронне посвідчення водія, електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та договір обов’язкового страхування (автоцивілку). Також українці тепер можуть через «Дію» замовити, обміняти чи продовжити водійські права.

У застосунку в тестовому режимі також запустили реєстрацію місця проживання онлайн і профіль виборця, завдяки якому можна перевірити місце реєстрації та адресу голосування. Окрім того, у «Дію» додали електронні варіанти індивідуального податкового номера (ІПН) та довідки внутрішньо переміщеної особи.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все