Автор мови програмування Pascal Ніклаус Вірт помер у віці 89 років

  • 5 января, 07:00
  • 3757
  • 0

1 січня 2024 року на 89 році життя помер Ніклаус Вірт, автор мови програмування Pascal, лауреат Премії Тюрінга та один із першопрохідців інформатики.

 
  1. Ніклаус Вірт народився в 15 лютого 1934 року в передмісті Цюриху, Швейцарія. Уже в 1959 році він отримав ступінь бакалавра електроніки у Швейцарському федеральному технологічному інституті. У 1960 – ступінь магістра в Лавальському університеті в Канаді.
  2. З 1963 по 1967 рік він працював доцентом на факультеті комп’ютерних наук Стенфордського університету, потім — професором інформатики Швейцарському федеральному технологічному інституті аж до свого виходу на пенсію в 1999 році.
  3. Працюючи у Швейцарському федеральному технічному інституті разом зі своїми учнями Вірт удосконалював теорію мови програмування загального використання. Він також запропонував методику покрокової розробки програм — від глобального до локального, від загального до часткового, занурення в алгоритм зверху донизу. Ця методика була визнана найсильнішою ідеологією програмування 1970-х років.
  4. Вірт — автор багатьох мов програмування: Euler, PL360, ALGOL-W, Pascal, Modula, Modula-2, Oberon, Oberon-2, Oberon-07.
  5. У 1984 році Ніклаус Вірт став лауреатом найпрестижнішої відзнаки в галузі інформатики – Премії Тюрінга: за розробку серії інноваційних комп’ютерних мов, Euler, ALGOL-W, Modula і Pascal.
  6. Найвідомішою та найбільш поширеною зі створених ним мов є Pascal. До 1990-х вона була найбільш поширеною в академічній на дослідницькій галузях.
  7. Найбільш відомою реалізацією Pascal став компілятор Turbo Pascal (Borland), згодом, в 1990-х на зміну йому прийшло середовище Delphi, яке згодом стало найкращим для створення програм під Windows.
  8. Уже у 2007 році Pascal еволюціонував у PascalABC.NET — мову нового покоління, яка розширює можливості оригінальної і дозволяє програмувати в різних стилях: структурне програмування, об’єктно-орієнтоване програмування, функціональне програмування.

0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий