«Дія» стала open source — код застосунку відкрили

  • 13 марта, 13:16
  • 3753
  • 0

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров розповів, що код застосунку «Дія» відкрили. Ще в лютому цього року Уряд ухвалив постанову, яка дозволила це зробити.

«Відтепер країни, які цікавляться українським досвідом цифровізації, зможуть зрозуміти логіку Дії, імпортувати код і запустити власні державні сервіси. Сподіваюся, що наш досвід допоможе іншим урядам побудувати свої держави в смартфоні», – пише Федоров.

  1. Завдяки відкритому коду можна буде створити аналог «Дії», або інший схожий застосунок. Для цього необхідно приєднатися до публічної ліцензії.
  2. Знайти відкритий код та доєднатися до ліцензії можна на окремому сайті.
  3. Окрім загального коду серверної і мобільної частини застосунку також додали документ Посвідчення водія та послугу Витяг про несудимість як приклади логіки роботи застосунку з даними. Із часом послуг та документів буде більше.
  4. Кожен айті-фахівець зможе проаналізувати код і запропонувати, як покращити Дію.

Федоров додає, що дані українців у повній безпеці. У коді немає доступу до реєстрів. Якщо айтівець захоче зробити «запит у реєстр», то спеціально для цього в тестове середовище завантажили видуманих користувачів із вигаданими даними. На цих користувачах можна перевірити логіку роботи з інформацією.

Відкритий код — це одна з популярних світових практик. За таким підходом робили європейські ковід-сертифікати та Європейський гаманець цифрової ідентифікації, а також так працюють компанії Linux, Android та MySQL.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий