Хакер з України допомагав кримінальному авторитету з рф відмивати кошти через біткоїн

  • 27 октября, 06:01
  • 3806
  • 0

Хакер з України допомагав кримінальному авторитету з рф відмивати кошти через біткоїн

Хакера з України Дениса Токаренка, більш відомого як Денис Катана, звинуватили в допомозі у відмиванні коштів через біткоїни для росіян. Вперше Катану заарештували у 2018 за хакерську атаку на банкомати. Як ідеться в матеріалах справи, злочинне угрупування діяло в південно-східній іспанській провінції Аліканте. Про це повідомляє Decrypt з посиланням на місцеве ЗМІ El Español.

Зазначається, що Токаренка завербував росіянин Максим Хакімов для консультацій щодо переведення коштів у криптовалюту та способів приховування незаконних збагачень.

Хакер рекомендував його злочинній організації використовувати цифрові засоби через «відсутність державного контролю».

Що відомо про хакера Дениса Катану

Денис Токаренко народився в Україні, а до Іспанії переїхав у 2014 році. За даними ЗМІ, вперше його заарештували у 2018 році. Тоді його звинуватили в атаці на банкомати в усьому світі. Так, він заражав їх шкідливим ПЗ для автоматичної видачі готівки. Гроші на місцях чекали «мули», які потім відмивали кошти, зокрема через криптовалюту.

Уже тоді Хакімов і Токаренко «співпрацювали». Медіа повідомляли, що після першого арешту російський злочинець через свого адвоката відправляв кошти Катані у в’язницю. Він навіть пропонував найняти кілера, щоб розібратися з боргами.

Скільки криптовалюти має хакер

У криптогаманцях Катани накопичено близько 15 тис. біткоїнів. Однак суддя згадував лише про один із 5 тис. BTC (приблизно 55 млн євро на той момент).

  • Нагадаємо, раніше ми розповідали про болгарську «криптокоролеву» Ружу Ігнатову. Вона вкрала в інвесторів $4 млрд та зникла. Є версія, що жінку вбили ще кілька років тому, але деякі журналісти вважають, що шахрайка досі жива та на волі.

Теги: хакер
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий