Михайло Федоров закликав ІТ-гігантів не працювати з Xsolla. Вони лишаються в рф

  • 28 октября, 06:00
  • 3876
  • 0

Віцепрем’єр-міністр, міністр цифрової трансформації України Михайло Федорів в Twitter закликав представників гейміндустрії та платіжних рішень відмовитися від співпраці з компанією Xsolla, оскільки вона продовжує активно працювати в рф.

  • Міністр звернувся до Epic Games, Valve, Ubisoft, Roblox, Twitch, Visa та Mastercard, для яких Xsolla продовжує здійснювати процесинг платежів. Він попросив ці компанії переглянути співпрацю з Xsolla з точки зору безпеки, адже російські співробітники Xsolla можуть мати доступ до величезного обʼєму даних європейських та американських геймерів, які користуються продуктами вище перерахованих компаній.

Розслідування про Xsolla

Підґрунтям для звернення Федорова стало розслідування AIN.UA, опубліковане у вересні 2023 року. Як вдалося зʼясувати редакції, попри заяву про ліквідацію російської юрособи в червні 2022 року, Xsolla не тільки не закрила російський офіс, який налічує понад 200 співробітників — вона продовжує винаймати туди людей.

  • Xsolla – історично російська компанія. Вона була заснована росіянином Алєксандром Агапітовим у місті Пермь у 2005 році. Хоча давно позиціонується як міжнародна.
  • 9 червня 2022 року компанія оголосила про ліквідацію російської «дочки» Xsolla Russia Holding LLC з офісом в Пермі. Минув рік, але компанія продовжує винаймати співробітників в росії. Станом на липень 2023 на LinkedIn, HeadHunter та в соціальних акаунтах компанії було розміщено 12 вакансій в пермський офіс Xsolla.
  • Виходячи з опису вакансій, російські співробітники залучені до процесингу інформації від міжнародних клієнтів Xsolla — зокрема Valve, Twitch, Roblox, Ubisoft, Epic Games, Playrix та їх користувачів.
  • Також, за даними джерел редакції, Xsolla отримала статус «підприємства особливої важливості» в російській федерації, який дозволяє компанії забронювати своїх співробітників від призову на війну. Важливо зауважити, що корумпована російська система не роздає такі статуси «випадковим людям». Відповідно, Xsolla могла набути даного статусу завдяки тісним звʼязкам в кремлі.

Тільки за своїх 240 співробітників Xsolla щорічно виплачує більше $2,1 млн податків, не кажучи вже про податки з прибутків. Всі ці гроші витрачаються безпосередньо на ведення війни в Україні – і якщо міжнародні компанії не хочуть брати в ній участь, краще розірвати співпрацю з Xsolla.

Саме до цього в своїх листах і апелював Федоров.


Теги: федоров
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все