Потворна футболка робить власника невидимим для розпізнавання камерами

  • 13 мая, 05:27
  • 4242
  • 0

Американські фахівці з розпізнавання обличчя придумали спосіб друкувати на футболки принт, що збиває з пантелику нейронні мережі. Одягнувши таку майку, можна пройти повз камери стеження і залишитися невпізнаним. Правда, мета розробників – зовсім не захист прав громадян, а якраз навпаки.

Дослідники з північно-східного університету, MIT і IBM розробили принт з калейдоскопічною мішаниною геометричних фігур і квітів, який робить власника невидимим для ІІ. Автори називають свій винахід інструментом протистояння, спрямованим на те, щоб протидіяти загрозі цифрового спостереження, пише Wired UK.

Як це працює

Зазвичай нейронна мережа розпізнає ту чи іншу особу на зображенні, малюючи "рамку" навколо нього і навішуючи на нього ярлик. Знаючи, де нейромережа проводить кордони, які дозволяють їй вирішити, чи є щось об'єктом чи ні, розробники змогли створити дизайн, який вводить в оману систему класифікації і розмітки ШІ.

Окрему складність представляло те, що дослідники хотіли створити інструмент, який дозволяв уникнути розпізнаванню обличчя власника в русі, тобто на відеозаписі, а не на статичній фотографії. Зазвичай це набагато складніше. Крім того, тканина футболки під час руху покривається складками, і це теж слід було прийняти до уваги. Розробники застосували метод, який назвали "трансформером" – спочатку виміряли характер руху футболки, а потім задали дизайн принта.

У підсумку здатність залишатися невпізнанним для нейромережі YOLOv2 підвищилася з 27% до 63%, а для Faster R-CNN – з 11% до 52%.

Щоправда, купити таку футболку у вас навряд чи вийде – автори, насправді, не збираються ними торгувати. Ще ж і надто, їх реальна мета – знайти вразливості в нейромережі, щоб служби, які займаються стеженням за громадянами, могли їх усунути.

Більше новин, що стосуються подій зі світу технологій, ґаджетів, штучного інтелекту, а також космосу читайте у розділі Техно


Теги: ai
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий