Рада схвалила законопроєкт про цифровізацію армії

  • 18 января, 07:21
  • 3759
  • 0

Верховна Рада України схвалила в цілому законопроєкт №10062, який розблоковує цифровізацію української армії. Як написав нардеп від «Голосу» Ярослав Железняк, документ підтримали 249 народних депутатів після довгих і складних дискусій та провалу багатьох правок.

Чому це важливо?

Як пояснюють у Міноборони, це сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також переведе послуги та процеси для військовослужбовців у цифровий формат.

Що запроваджує законопроєкт?

Він надає Міністерству оборони можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО.

Завдяки цьому:

  1. буде вивільнено засоби ППО, які наразі захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);
  2. прискориться та розшириться доступ Сил оборони України до розвідданих союзників;
  3. прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;
  4. посилиться захист даних від кібератак ворога тощо.

Законопроєкт передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобовʼязаних та резервістів, зокрема, налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо. А також запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату).

Завдяки законопроєкту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все