Samsung розробила нову технологію для бюджетних QLED екранів

  • 30 ноября, 13:42
  • 4940
  • 0

Фахівці компанії Samsung вдосконалили телевізори QLED та збільшили їхній термін придатності завдяки світлодіодам на квантових точках. Ця розробка наближає появу дешевих і економічних QLED-моніторів та телевізорів. Квантові точки – це штучні кристали нанорозміру, які світяться під впливом струму або світла, і можуть мати різні властивості в залежності від форми та матеріалу. У 1980-х вчені вперше виявили, що якщо зробити напівпровідник досить маленьким, проявляться квантові ефекти. Тепер наука знає, що оптичні властивості квантових точок можна налаштовувати, змінюючи розмір кристалів. Наприклад, наночастинки можуть випромінювати або вбирати певні хвилі світла. Квантова точка розміром 3 нм перетворює світло в зелений, а 6 нм – в червоний.

Samsung QLED TV 2018

Група вчених з Samsung удосконалила структуру квантової точки з фосфіду індію. Тепер в ядрі не відбувається окислення, а значить, енергія не витікає назовні та не укладає точку в щільну оболонку. Результати дослідження показали, що діоди з таких квантових точок працюють протягом мільйона годин. Їх яскравість також збільшилася на 21.4% в порівнянні з попереднім рекордом. Крім того, фосфід індію не токсичний і не шкодить навколишньому середовищу, на відміну від більш поширеного кадмію.

Завдяки своїм цікавим фізичним властивостям, квантові точки можуть знайти застосування в електроніці, фотоніці, зберіганні інформації, сонячній енергетиці або медицині. Але в першу чергу, вони пов’язані з виробництвом дисплеїв для телевізорів та моніторів. Перші моделі QLED Samsung та LG показали ще у 2015 році. Однак, як джерело світла в них використовувалися не квантові точки, а рідкі кристали. В майбутньому повинні з’явитися дисплеї з квантовими точками, які світяться самі по собі. Фахівці Samsung оформили понад 170 патентів на винаходи, пов’язані з QLED. У жовтні компанія пообіцяла вкласти $ 11 млрд у виробництво нової технології.


Теги: samsung
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все