Сервіс DuckTest через штрих-код перевірить продукти на якість

  • 23 сентября, 07:42
  • 5108
  • 0

В Україні незабаром з’явиться мобільний додаток DuckTest, за допомогою якого споживачі зможуть самостійно перевіряти продукти одразу в магазині, де бажають придбати продукт.

Сервіс DuckTest

За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, 30-50% всіх харчових продуктів є фальсифікатами. Понад п’ятдесят міжнародних екологічних знаків та безліч різних назв для хімічних складових харчових товарів заплутає навіть досвідченого споживача.

?Як працюватиме додаток DuckTest

Ви скануєте штрих-код товару та через DuckTest отримуєте повну інформацію про продукт та його складові. Також можна буде переглянути середню вартість продукту, а також дізнатися кращі товари в обраній категорії за їх екологічністю.

Якщо за результатами сканування було виявлено фальсифікат, наступним кроком можна оформити скаргу, а потім простежити рух скарги та отримати належну відповідь.

ℹ️ Звідки береться інформація

Наповнення додатку DuckTest формується на основі відритих даних. База продуктів включає всі офіційно зареєстровані українські штрих-коди, а також коди інших держав за окремими торговельних мережах.

Розроблений алгоритм перевіряє склад продукту, який отримується від міжнародної компанії GS1, виробників та відкритих європейських баз, згідно з європейськими вимогами. Колір інтерактивної качки та смужковий індикатор змінюються відповідно до якості товарів.

Вагома частина сервісу буде заснована на даних, які згенеровані самими користувачами. Зокрема, вже зараз, перед офіційним запуском додатку, можна відправляти коди та назви улюблених продуктів (харчових і косметичних). Саме ці продукти будуть додані та протестовані одними з перших. У подальшому користувачі зможуть додавати через додаток продукти, яких ще немає в базі даних.

Додаток для  перевірки продуктів на якість

? Які функції будуть безоплатними

Основні функції: сканування штрих-коду, отримання детальної інформації про інгредієнти, розділені за класами безпечності, дані лабораторного тесту продукту, автоматичний запит на державні лабораторні дослідження, відправка та відстеження скарги на продукт.

Платними буде користування особистим кабінетом з вибором небажаних інгредієнтів для споживання, голосування за тест продукту, гейміфіковані функції (випадаючі цитати, збір «качок» для бонусів тощо), користування офлайн, необмежена історія сканувань. Однак за активне наповнення бази даних користувачі отримуватимуть бали «кряки», які можна витратити на купівлю платних функцій.

Першими товари для зчитування будуть всі бази великих мереж супермаркетів, які надали дані про свої товари, це -  Сільпо, Фозі та Ашан.

Додаток перевірить продукти на якість

? Як це працює у Європі

Одним з найвідоміших є громадський проект у Франції Open Food Facts. База, створена за принципом user generated content, вже нараховує близько 600 тисяч різних продуктів. На її основі працює декілька мобільних додатків, один з яких вже має понад 5 млн завантажень.

⏰ Коли запуститься DuckTest

При отриманні фінансування, співпраці торговельних мереж та активності потенційних користувачів – у травні 2020 року.

Додаток DuckTest розробляли в рамках участі в Open Data Challenge — міжнародного формату конкурсу для проєктів на основі відкритих даних за підтримки Державного агентства з питань електронного урядування України, в партнерстві з Фондом Східна Європа та 1991 Open Data Incubator.



0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все