Шведські злочинні організації використовують фальшиві транзакції на платформі Spotify для відмивання грошей

  • 6 сентября, 08:49
  • 3819
  • 0

У Швеції за останні роки зростає кількість вибухів і стрілянини, а злочинці використовують фіктивні потоки пісень на Spotify для легалізації незаконно здобутих коштів. Злочинні організації протягом декількох років використовували прибуток від торгівлі наркотиками, пограбувань, шахрайства та навіть замовних вбивств для оплати штучно створених потоків пісень на Spotify, які були пов'язані з артистами, контрольованими цими злочинними угрупованнями, як стверджується в доповіді Svenska Dagbladet.

Далі, ці угруповання отримують від платформи оплату за велику кількість потоків, фактично перетворюючи отримані кошти на "чисті" гроші через цей процес. За повідомленням газети, цю інформацію підтвердили чотири члени банди з окремих злочинних мереж у Стокгольмі, а також анонімний слідчий з поліції.

"Я можу з упевненістю сказати, що це правда на 100%. Я сам брав у цьому участь", - цитує SvD одного з анонімних членів банди.

За його словами, їх банда розпочала використовувати Spotify для відмивання грошей приблизно у 2019 році, коли гангстерський реп став популярним у Швеції та почав отримувати музичні нагороди. "Ми платили людям, які систематично це робили для нас", - додав він.

Описуючи процес, він розповів, що злочинні угруповання перетворювали свої гроші, отримані зі злочинів, в криптовалюту біткойн, а потім використовували цю криптовалюту для оплати людям, які продавали фальшиві потоки на Spotify, яка є шведською компанією. Вони намагалися забезпечити високий рейтинг пісень, і це призводило до зростання реальних потоків цих пісень.

Вищі рейтинги пісень призводили до більших виплат від Spotify. Газета зазначила, що в Швеції накопичення мільйона потоків коштує близько 40 000–60 000 крон (від 2800 до 4300 фунтів стерлінгів). Анонімний слідчий з поліції повідомив Svenska Dagbladet, що він звертався до Spotify у 2021 році для обговорення цього питання, але компанія так і не відповіла на його звернення. Він висловив думку, що Spotify стала "банкоматом для банд", і є прямий зв'язок із злочинними угрупованнями та насильством.

За даними поліції, у 2022 році в Швеції було зареєстровано 90 вибухів та 101 випадок спроби вибуху або підготовки до нього, а також 391 стрілянина, при цьому 62 з цих інцидентів закінчилися смертями. У своєму заявленні Spotify повідомила AFP, що маніпулювання потоками є "проблемою для всієї галузі, і Spotify наполегливо працює над вирішенням цього питання". У заяві зазначено: "Менше 1% усіх потоків на Spotify було визнано як штучні, і ці потоки негайно враховуються перед будь-якими виплатами".

Компанія також повідомила, що їй не відомо про будь-які контакти з правоохоронними органами і що вона не знайшла "жодних даних або переконливих доказів, що свідчили б про використання платформи у великому масштабі, як описано".



Теги: spotify
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий