У Луцьку з’являться тисячі “розумних” відеокамер

  • 21 сентября, 07:28
  • 4033
  • 0

У Луцьку почнуть встановлювати камери в рамках проєкту «Безпечне місто». Прилади матимуть аналітичні «здібності»: визначатимуть п’яних водіїв на дорогах і хуліганів у парку. На камери витратять 50 мільйонів гривень: 20 – з державного бюджету і 30 – з міського. При цьому більше чотирьох мільйонів вже витратили минулого року на прокладання оптоволокна.

Де облаштують відеоспостереження?

Як розповіла директорка департаменту муніципальної варти Луцької міської ради Юлія Сиротинська, передусім планується встановлення камер у 55-ому мікрорайоні (за «Там-Тамом»). Поставити їх збираються до кінця листопада. Робитиме це підприємство, що впроваджувало систему «Безпечне місто» у Києві. Яке саме, Юлія Сиротинська обіцяє повідомити за два тижні – після того, як проєкт пройде експертизу.

Скільки саме камер буде і в яких місцях, теж поки не розголошують, але в міській раді запевняють, що «сліпих плям» не буде – ні на дорогах, ні у дворах. «Йдеться про тисячі камер», – пояснила посадовиця.

Міська влада має амбітні плани зробити проєкт кращим, ніж в інших містах. 

На другому етапі камери поставлять у центральному парку, на вулиці Лесі Українки, Театральному майдані і Замковій площі. Це буде орієнтовно у червні наступного року.

Далі камери з’являться на перехрестях, в’їздах в місто, транспортних розв’язках. Повністю реалізувати проєкт планують за два роки.

Чому камери “розумні”?

Камери, які купуватимуть для міста, матимуть систему відеоаналізу. Зокрема, вони зможуть за поведінкою водія на дорозі визначити, чи той тверезий (раптові зміни швидкості, смуг і хаотичний рух зафіксуються), камери розпізнаватимуть номери, колір і модель авто вночі, стежитимуть, чи водії не порушують правил дорожнього руху і паркування, чи немає в місті покинутих речей, дітей.

«Навіть якщо люди залізли на лавку в парку і ламають її, система побачить це і спрацює звукове сповіщення: «Зупинись, ти вчиняєш правопорушення», – запевняє Юлія Сиротинська.

Повідомлення про зафіксовані правопорушення з’являтимуться на екрані у серверному центрі. Там цілодобово чергуватимуть працівники муніципальної варти.

Звідки й хто керуватиме системою?

З системою матимуть справу працівники муніципальної варти. Центр управління з серверами та моніторами наразі облаштовують в їхньому приміщенні на вулиці Богдана Хмельницького, 17.

Спочатку там чергуватиме по одній людині, але в майбутньому кількість працівників можуть збільшити.

«Ми хочемо створити повноцінний кризовий центр. Наприклад, пройшов у місті буревій і зважаючи на дані з камер, працівники негайно відправляють у потрібні місця рятувальників, комунальників, сповіщають міську владу про те, скільки людей постраждало, скільки дерев впало, що затопило», – пояснює посадовиця.

Доступ до відео з камер матимуть лише вповноважені працівники муніципальної варти і поліція. Але той же працівник не зможе скопіювати його собі на флешку і винести за межі серверної. Це конфіденційно.

Якщо у лучан щось трапилось і вони хочуть отримати відео, щоб знайти винного, слід звертатись до поліції, а не муніципалів.

Точне розташування і кількість камер триматимуть в секреті, щоб вберегти їх від вандалів. Якщо ж хтось таки пошкодить прилади, порушника обіцяють знайти з допомогою тієї ж системи.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все