Посунути китайців. Як українська Ajax Systems захоплює ринок камер спостереження

  • 10 апреля, 14:01
  • 2765
  • 0

Про рекордні передзамовлення та стратегію компанії СМО Ajax Systems Валентин Гриценко розповів журналістам видання Forbes. За його словами, це шанс для компанії. Продажі камер спостереження стартували 3 квітня, а весь обсяг замовлень планують виконати до червня поточного року. Загалом у 2024 році компанія розраховує вийти на той рівень виробництва, на якому саме камери приноситимуть їй 10% прибутку. 

Одна з причин відмови від продуктів для спостереження виробництва китайських компаній-лідерок в цьому сегменті Hikvision та Dahua полягає у високих безпекових ризиках. Тоді як конкуренти-техгіганти пропонують користувачам сотні різновидів камер, лінійка Ajax Systems поки обмежується трьома моделями – TurretCam, BulletCam та DomeCam Mini Ajax, які відрізняються потужністю та кутом огляду.

За словами Гриценка, до роботи над ними залучили сотні інженерів, які почали працювати над розробкою ще у 2022 році. Більшість часу витратили на створення системи протоколу передачі даних та відеоменеджменту. 

Щодо безпечності камер від Ajax Systems, то вони не мають логінів та паролів, не передають дані в хмарному середовищі та несумісні зі сторонніми системами відеоспостереження. Функція розпізнавання різноманітних об’єктів додатково посилена штучним інтелектом, що допомагає фільтрувати відеопотік. 

Як щодо виходу на глобальний ринок

Сьогодні основними гравцями на ринку товарів для відеоспостереження можна назвати китайські компанії Hikvision та Dahua із частками відповідно 20% і 10%. Проте їх наразі обмежують, зокрема Федеральна комісія зі звʼязку США ще наприкінці 2022 року заборонила ввезення на територію країни їхньої (і не тільки) продукції. Тобто регулятори відмовляються від використання дешевих та доволі ненадійних камер китайського виробництва.

На українському ринку їхня частка доволі велика. Наприклад, в Rozetka це 73% станом на початок 2024 року, а в Moyo – 99%, вважають в Ajax Systems. Основна перевага китайських камер – помітно нижча ціна в порівнянні з європейськими продуктами такої ж якості. З-поміж недоліків відзначають вразливості на програмному рівні.

Зараз Ajax Systems продаватиме свої камери відеоспостереження в Україні та країнах Західної Європи, а згодом планує вийти на ринки Америки та Океанії. З переваг продукції вітчизняного виробництва в компанії називають також ціни, здатні конкурувати з китайськими моделями.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи