В Україні запрацювала система обміну даними “Трембіта”

  • 4 июня, 13:27
  • 4333
  • 0

У Україні запущена система обміну даними між держреєстрами “Трембіта”. Про це повідомив у своєму Facebook прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Єдина система, що об’єднує численні державні електронні реєстри, є важливою частиною впровадження “електронного уряду”. Український аналог розповсюдженої у всьому світі інновації був розроблений на основі естонської системи обміну даними Х-Road, яка була надана для впровадження в Україні 1,5 роки тому.

система Трембіта



Першими державними структурами, що послуговуються “Трембітою”, стали Національна служба здоров’я України (НСЗУ) та Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба). Вони співпрацюватимуть у сфері контролю державного відшкодування аптечним закладам за програмою “Доступні ліки”.

Найближчим часом також заплановано запуск електронних послуг із ліцензування в медичній сфері: онлайн можна буде отримати ліцензії на виробництво, продаж та імпорт ліків, що забезпечить ще більшу прозорість стосовно аптек-учасниць програми «Доступні ліки».

У перспективі до системи обміну даними планують залучити понад 20 держреєстрів.

Для повноцінного функціонування системи “Трембіта” потрібно ухвалення Закону “Про публічні електронні реєстри”. Розгляд відповідного законопроекту №8602 очікується у першій половині 2019 року.

Як роз’яснює правовий експерт та правозахисник Богдан Хмельницький, електронна система вже з перших днів роботи принесе користь державному бюджету, оскільки унеможливить ряд корупційних схем в аптечному бізнесі. Проте, за словами експерта, зарано говорити про те, що ми “прокинулися у країні без довідок”. Щоб система справді запрацювала за європейським зразком, потрібно іще щонайменше 1,5 роки, вважає Б. Хмельницький.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все