В Євросоюзі готуються прийняти жорсткий закон, який регулюватиме ШІ

  • 24 мая, 14:05
  • 3719
  • 0

Якщо Європейський Союз прийме "Закон про ШІ", це може суттєво ускладнити життя розробників нейромереж. За цим законом їм доведеться здійснювати дороге ліцензування, тестування та контроль продуктивності, а також розкривати комерційні дані щодо методів навчання штучного інтелекту.

Компанії-розробники штучного інтелекту, такі як OpenAI, Amazon, Google, IBM та інші, більше не зможуть надавати доступ до своїх моделей штучного інтелекту через API. Якщо ці моделі стануть доступними в Європі без спеціальної ліцензії, розробники програмного забезпечення з відкритим вихідним кодом або дистриб'ютори програм, наприклад, GitHub, можуть отримати значні фінансові покарання.

Згідно з цим новим законом, розробники будуть зобов'язані реєструвати свої проекти штучного інтелекту та базові моделі, а також чітко вказувати функціональність, яку вони планують реалізувати. У разі перевищення функціональності, зазначеної у реєстрації, ліцензія може бути анульована. Це створить проблеми для багатьох проектів з відкритим вихідним кодом. Для реєстрації також потрібно буде розкривати джерела даних, використаних для навчання штучного інтелекту, обчислювальні ресурси, витрачені на навчання, показники продуктивності та підготовку до відбиття кібератак за допомогою Red Teaming.

Розробники, які використовують системи ШІ, повинні будуть пройти сувору перевірку перед запуском своїх продуктів для користувачів. Малі підприємства ЄС будуть звільнені від цієї вимоги.
Компаніям доведеться проводити дороге тестування ризиків. Список ризиків неоднозначний і містить можливі проблеми для екології, демократії та дотримання прав. Згідно із запланованими кроками, держави ЄС оцінюватимуть ризики, виходячи з розміру організації-заявника, але тести ще не розроблені.

Закон про штучний інтелект також вимагає контролю продуктивності системи після випуску. У разі несподіваних можливостей моделей знадобиться повторна процедура сертифікації.

Нові правила значно обмежать використання API для створення сервісів на базі штучного інтелекту. Якщо під час використання API виявлять нові можливості, їх доведеться сертифікувати, а для ліцензування третій стороні обов’язково надати конфіденційну інформацію. Те саме доведеться робити й після кожного оновлення та додавання нових функцій.


Теги: закон ші
0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все