Великобританія та США звинуватили Росію у зламі супутникового інтернету Viasat

  • 13 мая, 07:04
  • 3853
  • 0

24 лютого, безпосередньо перед нападом Росії на Україну, відбулася масштабна атака на компанію Viasat, що надає послуги високошвидкісного широкосмугового зв’язку комерційним клієнтам та армії.

Збої в роботі пристроїв фіксувалися по всьому світу, зокрема в Україні. Заступник голови Держспецзв’язку Віктор Жора прокоментував цю подію під час зустрічі з журналістами 15 березня. Він заявив, що наслідком злому стала «велика втрата зв’язку на самому початку війни».

У звіті компанії Viasat описано механізм, яким користувалися хакери. Вони застосували переналаштований віртуальний приватний мережевий пристрій для отримання віддаленого доступу до мережі керування супутником KA-SAT. Цей супутник знаходиться в управлінні італійської компанії Skylogic, яка обслуговує клієнтів у всій Європі.

Після проникнення до мережі зловмисники відправили команди на десятки тисяч модемів одночасно, перезаписавши ключові фрагменти даних у пам’яті пристрою та зробивши їх непрацездатними. Це призвело до збою в роботі пристроїв у багатьох куточках планети, причому усунути їх тривалий час не виходило.

Про те, що до зламу причетні саме російські хакери, говорили давно. Американські аналітики, висновки яких навело видання Washington Post, дійшли цього висновку ще в березні, але офіційного звинувачення не було.

В Україні також говорили про причетність росіян. Все той же Віктор Жора прокоментував можливу причетність РФ так: «Немає потреби робити здогадки, оскільки ми маємо очевидні докази того, що це було організовано російськими хакерами, щоб порушити зв’язок між клієнтами, які використовують цю супутникову систему».

Так чи інакше, у травні Захід отримав достатньо доказів, щоби винести звинувачення РФ публічно. Голова Національного центру кібербезпеки Великобританії Ліндсі Кемерон заявила ВВС News про важливість боротьби з безкарністю російських хакерів.

Видання стверджує, що лідери ЄС, Великобританії, США та інших союзників готові заявити, що кремлівські кіберзлочинці атакували Viasat головним чином для виведення з ладу української військової інфраструктури.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

Последние статьи

Смотреть все