Власника "Вікіпедії" оштрафували на 2 млн рублів за відмову видалити статті про російську армію

  • 28 февраля, 12:41
  • 3846
  • 0

Світовий суддя судової ділянки Таганського району Москви оштрафував на 2 млн рублів фонд Wikimedia у справі за невидалення з "Вікіпедії" статей про дії Збройних сил росії на війні в Україні (частина 2 статті 13.41 КоАП РФ), повідомляє прес-служба московських судів.

Як випливає з матеріалів справи, штраф наклали за відмову адміністраторів "Вікіпедії" видалити статті про 74-ю гвардійську мотострілецьку бригаду, 138-у окрему мотострілецьку бригаду, 92-ю ракетну бригаду, а також матеріали про бойові дії ЗС рф у Харкові, Лисичанську та Маріуполі.

З матеріалів справи випливає, що раніше роскомнагляд направив у Wikimedia Foundation повідомлення про необхідність видалити статті про ці три бригади, оскільки в них "містяться відомості про їх дислокацію та інша інформація, оприлюднення якої завдає шкоди обороноздатності рф".

Офіційний представник "Вікіпедії" Олександр Ганзер заявив у суді, що зазначені статті написані на основі відкритих джерел та відомостей з міжнародних організацій, у тому числі за підсумками засідань Генасамблеї ООН, а тому вони не можуть зашкодити інтересам рф. На підставі цього представник інтернет-енциклопедії вимагав припинити справу.

Раніше роскомнагляд зобов'язав пошукові системи маркувати "Вікіпедію" як порушника законів рф через статті про війну. У відомстві також зазначили, що некомерційну організацію Wikimedia Foundation вже притягали в росії до адміністративної відповідальності за невидалення "протиправної інформації" з "Вікіпедії".

Наприкінці квітня 2022 року суд у Москві вперше оштрафував на 5 млн рублів Wikimedia Foundation за видалення кількох статей про війну в Україні. Цей штраф став другим призначеним "Вікіпедією" російським судом.

Перший штраф у 3 млн рублів наклали за невидалення п'яти посилань на статті, що стосуються війни в Україні, серед них були матеріали про ситуацію у Маріуполі, Бучі та Києві. Другий штраф у 2 млн рублів – за невидалення двох посилань на статті про виготовлення пороху та ще одного посилання на матеріал "про події 9 березня у місті Маріуполь".


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий