5 причин успіху ізраїльських стартапів

  • 4 октября, 13:03
  • 4862
  • 0


Країна, що знаходиться у пустелі та має величезну кількість зелених насаджень на душу населення, відоме Мертве море, яке насправді є лікувальним озером та банкноти, що  маркують шрифтом Брайля. Так-так, мова йде про Ізраїль, який до того ж ще й посідає провідне місце у світі інформаційних технологій. 

Ізраїль - країна з важкими політичними та природними умовами, яка вже понад 70 років перебуває у стані війни, є світовим лідером у IT - cекторі. За історію існування країни виникло більше стартапів, ніж у Німеччині, Великобританії, Канаді чи Китаї. Давайте розбиратися, у чому феномен успіху ізраїльских стартапів. 

Якими досягненнями вирізняється Ізраїль?

Єдиноріг - міфічна істота, про яку всі ми чули, але ніколи не бачили:)
Але ось уже не перший рік Ізраїль вирощує своїх технологічних "єдинорогів".

 *Нагадаємо, "єдинорогом" називають стартап, що досяг оцінки вартості в мільярд доларів і вище. Такі компанії є фундаментом ізраїльської економіки, яка завдяки експорту технологій зазнала мінімальних втрат незважаючи на важкий удар пандемії за останні роки.

Станом на вересень 2022 року налічується 97 єдинорогів, вихідців з Ізраїлю. Отже, країна, в якій проживає дев'ять мільйонів людей, стала фабрикою успішних стартапів.
Лише за останній рік тут з'явилися на світ 27 "єдинорогів", причому більша частина  з сектора кібертехнологій. Деяким новим членам клубу "єдинорогів" рік від народження, що також свідчить про те, наскільки змінився стан речей за останній час. Ще 4 роки тому оцінки в мільярди доларів були зарезервовані для зрілих і справді великих стартапів. Якби не лихоманка IPO і злиттів із SPAC, які перевели частину "єдинорогів" у статус компаній, що публічно торгуються, частка Ізраїлю в загальносвітовій кількості "єдинорогів" могла б бути ще більшою.

Чому ж в Ізраїлі так активно розвиваються стартапи?

  1. Державна підтримка

З 1970-х років уряд Ізраїлю надає безпрецедентну державну підтримку індустрії високих технологій і, зокрема, стартапам. Починаючи з тих часів створюються технологічні теплиці, розроблено умови для іноземних інвесторів, які значно знижують ризики та підвищують можливий максимальний прибуток.

  1. Постійна загроза

Звісно, впливовим фактором розвитку сфери високих технологій в Ізраїлі є перебування в перманентному стані готовності до війни.

Ізраїльський хайтек розвивається настільки успішно не всупереч важкій обстановці у сфері безпеки, а завдяки їй.

Постійна потреба в розумних і складних рішеннях проблем призводить до аналогічного способу мислення і в технологічних галузях. Крім того, армія, особливо розвідувальні підрозділи, об'єднує молодих і талановитих людей у структуру взаємодії, спонукаючи їх обмінюватися знаннями та ідеями і разом створювати нові технології.  

"Немає нікого, хто міг би сказати тобі, як це зробити", - каже один із солдатів підрозділу 8200, що займається кібербезпекою і розвідкою. "Внутрішня культура - і так задумано - така, що керівництво просто каже тобі: "Іди і розберися". Це дає величезну свободу мислити по-іншому. А коли ви підприємець, це найважливіша навичка. Коли ви зробите 5, 10 або 20 таких проєктів, ви створите речі, які можуть стати стартапом".

  1. Тренд на інновації сягає корінням в дитинство

Починаючи з дитячого садка дітей Ізраїлю спонукають до самостійного мислення і заохочують висловлювати власну думку. У старшій школі критичне мислення та вміння формулювати запитання стають важливою частиною навчального процесу, адже дітям часто доводиться створювати та захищати особисті та командні проєкти, пропонуючи оригінальні розв'язання різноманітних завдань.

Ізраїльські старшокласники можуть самостійно вибудовувати свої майбутні професійні навички та обирати рівень вивчення певних дисциплін: англійської, математики, інформатики. До того ж і в старшій школі, і в університетах приділяють багато уваги актуальності та практичному застосуванню здобутих навичок. Наприклад, технологічний інститут “Техніон” є одним із провідних вишів Ізраїлю і світу, відомий не тільки як навчальний, а й як науковий центр. Завдяки цьому факту, студенти мають можливість дуже глибоко занурюватись у дослідження предмету вивчення та застосовувати усі знання на практиці. 

  1. Підтримка інвестицій

 Закон про інвестиції дозволяє іноземним компаніям скористатися пільговою ставкою податку на прибуток та інвестиційними грантами. Інша програма стимулювання, пропонована урядом, передбачає гранти на працевлаштування для центрів науково-дослідницької та дослідно-конструкторської роботи  і великих підприємств. Програма пропонує 4-річну схему надання грантів, що покривають у середньому 25% витрат роботодавця на заробітну плату для кожного нового співробітника.

  1. Індустрія венчурного капіталу

Успішна індустрія стартапів в Ізраїлі доповнюється процвітаючим ринком венчурного капіталу. Ізраїльська венчурна індустрія налічує близько 70 активних венчурних фондів, 14 з яких є міжнародними фондами з офісами в Ізраїлі. За обсягом венчурного капіталу на душу населення Ізраїль значно перевищує будь-яку іншу країну, тож наявність капіталу в Ізраїлі є показником масштабу його інноваційних галузей та високоефективного фінансового сектору, який лежить в їхній основі.

  1. Хуцпа

Хуцпа - одне з пояснень того, як Ізраїль став країною стартапів. Слово означає нахабство та відвагу. Ізраїльтяни вірять: наполегливість - це норма, а скромність - ризик залишитися позаду.

  1. Гнучка та креативна економіка

Гнучкість і здатність адаптуватися до змін широко вважаються основними факторами, що впливають на ефективність бізнесу. Креативність і гнучкість є паливом для інновацій, а високий ступінь реагування на зміни бізнес-середовища має вирішальне значення для підприємств, що процвітають на сучасному динамічному глобальному ринку. Здатність Ізраїлю швидко переводити вимоги ринку в організаційні дії пояснює його стабільно високі показники за індексом гнучкості та широке визнання як інноваційної столиці.

Понад 15 років ми в YozmaTech допомогаємо ізраільским стартапам на усіх етапах розвитку - від зародження ідеї до активного росту та маштабування, надаючи послуги консалтингу, аутстафінгу спеціалістів та інші. За цей час завдяки експертності команди, досвіду та startup mindset ми разом досягли неймовірних результатів. Хочеш стати частиною команди, яка впливає на результат? Приєднуйся до Yozmatech!

Дізнатись більше про нас та кар'єрні можливості можна за лінком


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все