Білл Гейтс відповів на 31 питання про коронавірус

  • 24 марта, 16:17
  • 4458
  • 0

Співзасновник Microsoft Білл Гейтс не раз попереджав про те, що світ не готовий до пандемії. У березні цього року він покинув рідну компанію, щоб займатися роботою свого благодійного медичного фонду, в тому числі для боротьби з коронавірусом. На цьому тижні Гейтс провів обговорення COVID-19 в форматі сесії питань і відповідей Ask Me Anything на Reddit. Нижче - відповіді на 31 запитання, які він опублікував у своєму  блозі.

Білл Гейтс відповів на 31 питання про коронавірус

Що в нинішній катастрофі турбує вас найбільше? Що найбільше обнадіює?

На даному етапі в багатьох країнах зафіксовано дуже багато випадків зараження. Якщо прийняти правильні заходи, в тому числі проводити тести і на 2-3 місяці ввести соціальне дистанціювання (я називаю це «shut down»), ці країни зможуть запобігти занадто сильному поширенню інфекції. Мене турбує економічний збиток в них, однак ще гірше епідемія позначиться на країнах, що розвиваються, в яких реалізувати соціальне дистанціювання важче, ніж в багатих, а лікарні можуть вмістити набагато менше пацієнтів.

Як люди можуть допомогти один одному в цей непростий час?

Дуже важливо дотримуватися режиму ізоляції, щоб збити рівень захворюваності і якомога швидше повернутися до нормального способу життя. Потрібно підтримувати людей, які роблять справжній подвиг - наприклад, лікарів. І незважаючи на безпрецедентність ситуації, нам обов'язково потрібно зберігати спокій.

Який шанс, що вакцина буде розроблена швидше, ніж через 18 місяців?

Відмінний питання. Зараз діє кілька різних ініціатив по розробці вакцини. Деякі використовують новий, неперевірений підхід на основі РНК. Для всіх цих підходів нам знадобиться створити масштабне виробництво, оскільки деякі з них не спрацюють. Щоб врятувати світ, потрібні буквально мільйони примірників. Щоб підтвердити безпеку і ефективність вакцин, їх потрібно відчувати. Деякі вакцини, як, наприклад, від грипу, не годяться для літніх людей.

Першими вакцини отримають медичні працівники і співробітники найважливіших служб. Якщо все піде добре, це може статися раніше, ніж через 18 місяців, але ми з доктором Фаучи [Ентоні Фаучи, американський учений-медик і інфекціоніст, глава Національного інституту по вивченню алергічних та інфекційних захворювань США..] і іншими з обережності не даємо такі обіцянки, не будучи повністю впевненими в цьому. Робота йде повним ходом.

Хотів би запитати те ж саме, але щодо термінів ефективного лікування.

Ліки можуть з'явитися раніше вакцини. В ідеалі це скоротило б кількість людей, які потребують реанімації, в тому числі в апаратах ШВЛ. Фонд [Білла і Мелінди Гейтс] запустив ініціативу Therapeutics Accelerator. Акселератор буде займатися оцінкою перспективних методів лікування і працювати з галузевими партнерами. Я сподіваюся, з цього щось вийде. Може бути, буде знайдений противірусний препарат, антитіла або щось ще.

Наприклад, розглядається варіант використання плазми крові видужалих пацієнтів. У ній можуть міститися захисні антитіла. Якщо ця ідея спрацює, це буде найшвидший спосіб захисту медпрацівників і людей з серйозними захворюваннями.

Я викладач. Що я можу зробити для учнів, особливо малозабезпечених, у яких немає доступу до технологій? Пробував слати їм підбадьорюючі емейли і картинки (з котами). Але яка подальша перспектива: як пандемія відіб'ється на їх навчанні і на здоров'я.

Школи будуть закриті, можливо, ще кілька місяців, і це дійсно велика проблема. Мене вражає, наскільки креативно багато вчителів підходять до організації дистанційного навчання. Але я знаю, що не всім зручно викладати віддалено. Є багато хороших онлайн-ресурсів, наприклад Khan Academy, CommonLit, Illustrative Mathematics, Zearn і  Scholastic . У інтернет-провайдерів є спеціальні програми допомоги зі зв'язком. Microsoft та інші компанії намагаються допомогти гаджетами, але логістика зараз дуже обмежена. На жаль, малозабезпечені студенти постраждають в цій ситуації більше за інших, тому ми повинні допомагати їм усіма можливими способами.

Що ви думаєте про те, як на епідемію зреагували в Китаї? Як би ви оцінили їх дії за шкалою від 1 до 10?

Після 23 січня, коли вони усвідомили всю серйозність ситуації, то ввели жорстку самоізоляцію, і це дуже змінило справу. Звичайно, ізоляція створила багато незручностей для тих, хто потрапив під неї, але в результаті вдалося зупинити поширення хвороби. В інших країнах це буде реалізовано інакше.

Але тестування + соціальне ізолювання дають результат. 

Як ви думаєте, коли пандемія закінчиться, що в першу чергу має зробити людство, щоб підготуватися до наступної пандемії?

Я міркував про це у виступі на TED в 2015 році. У нас повинні бути умови, щоб в найкоротші терміни розширити діагностику, випуск ліків і вакцин. Потрібні для цього технології вимагають правильних інвестицій. Країни можуть співпрацювати в цьому напрямку. Ми створили Коаліцію за інновації в сфері готовності до епідеміям (Coalition for Epidemic Preparedness Innovation, CEPI ), яка працює над вакцинами, але щоб тримати резервні потужності для їх виробництва в глобальному масштабі, фінансування має йти на більш високому рівні.

Чому, як ви думаєте, уряди більшості країн виявилися не готові, якщо експерти попереджали про подібну загрозу?

Ніхто не міг передбачити ймовірність виникнення нового вірусу. Однак ми дійсно знали, що одного разу це станеться - будь то через грип або якусь іншу респіраторну інфекцію. Фінансування практично відсутнє. Створення CEPI, яке спонсорував наш фонд, фонд Wellcome, Норвегія, Японія, Німеччина і Великобританія, було кроком вперед. Але це мізерно мало в порівнянні з тим, скільки варто було б зробити. Ми готуємося до можливих воєн і пожеж, але тепер прийшов час з такою ж серйозністю ставитися до епідемій. На щастя, наші біологічні інструменти, включаючи нові методи діагностики, ліки і вакцини, дозволяють сформувати потужну систему реагування на епідемію природного походження.

Я, як і ви, живу в Сіетлі. У мене таке відчуття, що у нас не стали робити більше тестів. Підтверджених випадків у нас стає менше, ніж в інших штатах. Як ви думаєте, в чому причина: дає ефект самоізоляція або людей погано перевіряють?

Тестування на коронавірус в США поки толком не налагоджено. У Сіетлі Вашингтонський університет робить тисячі тестів в день, але будь-якої загальнодержавної системи контролю немає.

Як тільки людина здала позитивний тест на коронавірус, про це повинно ставати відомо, щоб розуміти, де знаходяться носії і чи слід посилювати дистанціювання. З цим зразково впоралася Південна Корея, в тому числі з відстеженням контактів за допомогою цифрових засобів.

Що ви думаєте про те, як вирішили боротися з вірусом в Нідерландах? 

Там збираються не вводити повну заборону залишати будинки, а дозволити йому контрольовано поширюватися, щоб сформувався «колективний імунітет».

Поки відома тільки одна працююча модель - жорстке соціальне дистанціювання. Якщо цього не зробити, заразиться великий відсоток населення і лікарні будуть перевантажені. Тому цього потрібно не допустити незважаючи на труднощі, які пов'язані з режимом ізоляції. Якщо якась країна не візьме під контроль захворюваність, то в'їзд і виїзд з неї заблокують інші країни. Я думаю, в Нідерландах прийдуть до того, що вже роблять в інших країнах.

Що ви думаєте про хлороквін / гідроксихлорохін?

Перевіряється дуже багато лікарських засобів. Це - один з безлічі, але його ефективність поки не доведена. Якщо виявиться, що він діє, ми повинні будемо забезпечити певний його запас для пацієнтів, які найбільше його потребують. Зараз ми проводимо дослідження, щоб з'ясувати це. 

Як ваш фонд допомагає впоратися з нинішньою пандемією? Ви жертвуєте гроші, робите товари для медпрацівників?

Наш фонд співпрацює з будь-якими групами, які займаються методами діагностики, ліками та вакцинами, і простежує, що пріоритет віддається правильним ініціативам. Ми хочемо зробити так, щоб ці інструменти були доступні для всіх країн. У лютому ми  виділили $ 100 млн на різні цілі і продовжимо давати ще більше в подальшому. Один з пріоритетів - забезпечити достатні виробничі потужності для випуску ліків та вакцин. У нас є й інші проекти, наприклад освітня група, мета якої - робити максимально корисними онлайн-ресурси.

Чи можете ви якось допомогти з виробництвом апаратів ШВЛ?

Багато вже працюють в цьому напрямку. Якщо люди будуть тримати соціальну дистанцію, то наплив хворих буде не таким сильним. Наш фонд володіє експертизою в діагностиці, лікарських препаратах і вакцинах, тому ми не пов'язані з виробництвом апаратів ШВЛ. Але фонд може зробити пожертвування і цим посприяти тому, щоб їх стало більше, особливо в світлі того, що хвороба проникає в країни, що розвиваються, включаючи африканські.

Чи варто вводити загальнодержавну заборону на вихід з дому? Чому?

Більшість людей можуть залишатися у себе вдома. Для тих, у кого такої можливості немає, має бути якесь місце, куди вони могли б піти. Зараз ми  опрацьовуємо доставку тест-наборів на будинок, щоб людям не доводилося виходити на вулицю і щоб ці тести отримували ті, хто найбільше потребує. Тестування в США все ще неорганізовано.

Білл Гейтс відповів на 31 питання про коронавірус

Які зміни доведеться зробити в роботі бізнесу, щоб утримати на плаву економіку, поки діє режим соціального дистанціювання?

Важке питання - в яких сферах компаніям варто продовжувати роботу. Безумовно, це стосується постачання продовольством і системи охорони здоров'я. Нам як і раніше буде потрібна вода, електрика і інтернет. Потрібно зберегти ланцюг поставок найважливіших товарів. Країни все ще намагаються визначитися, яким компаніям дозволити не закриватись.

Коли все це закінчиться?

Щоб звести показники до мінімуму в усьому світі, потрібна вакцина. Багато багатих країни зможуть мінімізувати кількість хворих (у тому числі США), але в країнах, що розвиваються стримати епідемію буде дуже складно, тому критично необхідно створити вакцину. Глобальний альянс з вакцин та імунізації ( GAVI ) допомагає закуповувати вакцини для країн, що розвиваються. Він зіграє ключову роль, коли буде налагоджено масове виробництво вакцини.

Скільки це буде тривати?

У різних країнах по-різному. У Китаї зараз фіксують дуже мало випадків інфікування, тому що у них дуже ефективно організували тести і соціальне дистанціювання. Якщо в країні не буде проблем з тестуванням і карантином, то через 6-10 тижнів хворих там стане дуже мало, і можна буде знову «відкритися».

Чи можуть почати люди знову хворіти після зняття карантину?

Залежить від того, як чинити з людьми, які приїздять з-за кордону, і наскільки агресивно проводилися тести. У Китаї кількість повторних випадків поки дуже низька. Вони дуже строго перевіряють в'їжджающих в країну. Гонконг, Тайвань і Сінгапур з цим дуже добре справляються. Якщо все це робити грамотно, то число нових хворих буде дуже низьким.

 Як ви вважаєте, що буде в Китаї після скасування карантину? Чи є ризик другої хвилі епідемії?

У Китаї відзначають трохи повторних випадків. Хороша динаміка в Південній Кореї. Якщо люди, які склали позитивний тест, будуть самоізолюватись, інфекція буде поширюватися незначно. Чим раніше люди дізнаються, що заражені, тим раніше вони ізолюють себе.

Чи можете ви дати приблизну оцінку, яка кількість людей в світі може заразитися?

У різних країнах по-різному. Тайвань, Гонконг і Сінгапур діяли невідкладно, і в них буде дуже мало випадків. Навіть в Китаї рівень захворюваності поки залишається низьким (менше 0,01%). Інша справа - Таїланд. На жаль, в бідніших країнах дотримуватися соціальної дистанціо набагато складніше. Люди живуть тісно один до одного і змушені працювати, щоб прогодуватися, тому в деяких країнах вірус пошириться дуже широко.

З урахуванням економічних наслідків соціального дистанціювання, ізоляції та карантину, введених через COVID-19, чи буде ваш фонд діяти в якихось інших напрямках, крім медицини? Наприклад, фінансувати «банки їжі», виступати в підтримку законопроектів про виплати / лікарняних працівникам та інше?

Фонд зосереджений на своїй сфері експертизи - тобто на діагностиці, ліках та вакцинах. Буде маса можливостей зробити пожертвування благодійним організаціям, в тому числі банкам їжі, і я впевнений, що пожертвування будуть надходити щедрі. Як тільки ми будемо знати, що людина здала позитивний тест, ми зможемо зрозуміти, як підтримати його, щоб він міг самоізолюватись і при цьому отримував необхідні продукти і ліки.

У мене друг працює в Національній службі охорони здоров'я. З учорашнього дня він працює без масок, тому що вони закінчилися. Куди пропали всі маски?

Мені дуже сумно це чути. Це яскравий приклад того, що соціальна дистанція потрібна, і що вона допомагає скоротити число хворих, а також чому необхідно якомога швидше запустити загальнодержавну мережу тестування і базу даних.

У New York Times вийшла стаття про урядовий документ, в якому говориться, що епідемія триватиме 18 місяців і буде проходити хвилями. Що ви про це думаєте?

Є багато моделей розвитку подій. Та стаття заснована на ряді припущень, вірних для грипу, і не відповідає тому, що відбувається в Китаї або навіть Південній Кореї. Тому нам не варто бути занадто самовпевненими у своїх знаннях, але судячи з усього, дистанціювання і тестування дійсно допомагають зменшити число інфікованих.

Але хіба після зняття карантину все не почнеться заново? Співвідношення видужалих і тих, хто ще може бути заражений, все ще низьке.

Завдання полягає в тому, щоб звести до мінімуму відсоток заражених. У Китаї завдяки вжитим заходам було інфіковано менше 0,01% населення. У більшості багатих країн повинно вийти утримати захворюваність на низькому рівні. А ось деяким країнам, що розвиваються це не вдасться.

А ви вірите новинам з Китаю? Зараз їм складно довіряти.

Китай активно робить тести. Як і Південна Корея. Як тільки Китай став серйозно ставитися до ситуації в січні, вони стали видавати інформацію дуже відкрито. Зараз там все добре і хворих дуже мало. США повинні налагодити систему тестування, щоб ми розуміли, що відбувається.

Які запобіжні заходи, коли несеш продукти бабусям і дідусям, щоб менше контактувати з ними?

Головне - це мити руки. Тримайтеся на відстані. Якщо у вас температура або кашель, нехай це зробить хтось інший.

Чому у нас ще не введений карантин?

До цього все і йде, хоча, озираючись назад, це вже давно пора було зробити. Чим раніше це зробити, тим простіше мінімізувати кількість хворих.

Як, на вашу думку, після всього цього буде відновлюватися економіка?

Вона відновиться. Карантин матиме значні економічні наслідки, але при правильному підході (включаючи тестування, про яке я постійно повторюю) в кінцевому рахунку його можна буде зняти.

Як ви думаєте, якою має бути довгострокова стратегія боротьби з цією пандемією і чи дозволить вона в належній мірі підготуватися до наступної?

Я думаю, що коли ситуація буде взята під контроль, уряду і не тільки, будуть вкладати великі кошти в підготовку до наступної пандемії. Це повинно буде робитися спільними зусиллями світового співтовариства; зокрема, вони знадобляться для допомоги країнам, що розвиваються. Хороший приклад - необхідність тестувати ліки в осередках інфекційних захворювань, щоб допомогти всьому світу. Вірус не знає державних кордонів. 


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все