Більшість IT-компаній, які покинули Україну, готові повернутися лише після завершення війни

  • 14 декабря, 16:01
  • 4261
  • 0

81,5% релокованих за кордон українських IT-компаній планують повернення в Україну, але більшість готові зробити це лише у разі скасування воєнного стану та повного припинення бойових дій. При цьому 63% українських IT-фахівців не виїжджали за межі країни, а 24% – вже повернулися назад.

Про це йдеться у дослідженні Do it like Ukraine Асоціації IT Ukraine, презентованому 8 грудня. Вказані тут дані засновано на опитуванні асоціації, яке проводилося у два етапи, у жовтні та наприкінці листопада. Тоді було опитано 147 компаній.

Згідно з дослідженням, повернутися до України після завершення війни планують 61,1% опитаних компаній. 7,4% зазначили, що збираються повернутися до країни вже у 2023 році, а 5,6% вже зараз перебувають у процесі повернення бізнесу.

Твердо відповіли, що не планують повертатись в Україну лише 1,8% опитаних. При цьому 16,7% не дали жодної відповіді на це запитання IT Ukraine.

Більшість IT-компаній, які покинули Україну, готові повернутися тільки після кінця війни. Але співробітники за кордон не хочуть, – звіт - фото 1

Як зазначається у дослідженні, не проводили релокацію 29,2% опитаних ІТ-компаній. Частково релокувалися понад половина підприємств (53,3%), при цьому лише 3,6% мали досвід часткової релокації лише за межами України. Третина компаній (36,5%) здійснили часткову релокацію як у межах країни, так само й за кордон.

Повністю переїхали з колишнього місця роботи лише 17,5% компаній, які брали участь в опитуванні. При цьому ніхто з них не вивозив повністю підприємство за кордон, натомість релокувався або всередині країни (4,4%), або як в Україні, так само й за кордоном (13,1%).

Переважна частина IT-компаній, які виїжджали за кордон, релокувалася до Європи, з них 40,1% – до Польщі. До топ-10 країн, куди релокувались компанії, також потрапили США (9,5%) та Канада (5,1%).

Більшість IT-компаній, які покинули Україну, готові повернутися тільки після кінця війни. Але співробітники за кордон не хочуть, – звіт - фото 2

При цьому більшість українських ІТ-фахівців зовсім не виїжджали з країни. 27% були змушені релокуватись, але переїжджали в межах України. 36% не робили релокацію, а 24% виїжджали, але вже встигли повернутися до країни. Таким чином лише 13% айтішників релокувались за кордон. Зазначимо, що вказані відомості грунтуються як на опитуванні IT Ukraine, так само й на опитуванні профільного порталу dou.ua, йдеться у дослідженні.

Також більше половини тих, хто взяв участь у опитуваннях, не збираються емігрувати з України – 34,1% відповіли, що не мають таких планів на даний момент, 20,1% заявили, що точно не збираються емігрувати. Активно готуються до переселення лише 12,5% айтішників.


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все