Дизелі та Starlink. Як українські айтівці збираються працювати без електрики взимку

  • 18 сентября, 19:15
  • 4572
  • 0

Росія 11 вересня здійснила найбільшу ракетну атаку на енергетичну систему України за всю історію війни. Восени та взимку російські атаки можуть призвести до відсутності електрики, гарячої води та опалення. Ця загроза може зробити вразливою IT-сферу, яка стала опорною для української економіки під час війни.  Liga.Tech запитала у представників українських IT-компаній, як вони оцінюють ризики, чи зможуть працювати під час енергетичної кризи та зберегти своїх клієнтів. 

Щоб не "випасти", члени команд працюють в різних локаціях

У SoftServe розповіли, що ще до повномасштабної війни подбали про забезпечення безперебійної роботи своїх офісів. "Попри інтенсивні бойові дії, наш корпоративні заходи разом з добре налаштованою українською інфраструктурою виявились стійкими до цих викликів", - каже Соломія Гнатів, старша віцепрезидентка з фінансів та керівниця Emergency Response Team у SoftServe. 

За словами Соломії, зараз компанія намагається оптимізовувати роботу офісних приміщень упродовж опалювального сезону, щоб ощадно використовувати енергоресурси та бути готовими до перебоїв з енергопостачанням, опаленням чи інтернетом.

Також, на рівні кожного ІТ-проєкту команди пропрацьовують план продовження роботи компанії (Business Continuity Plan, ВCP), аби колеги могли підстрахувати один одного на випадок перебоїв зі зв'язком. Дуже допомагає те, що SoftServe має диверсифіковані проєктні команди, що не зосереджені в одній локації — це і різні українські міста, і різні країни. Тому у різі форсмажору може тимчасово "випасти" з роботи лише незначна частина команди.

У разі короткотривалих перебоїв з енергопостачанням, компанія готова підтримувати життєдіяльність офісу та комунікацій. Якщо ж йдеться про дні — то це зробити буде надзвичайно важко, адже без живлення можуть залишитись телефонні та інтернет-мережі операторів, зізнаються у компанії.

Водночас сценарії довготривалих перебоїв з електроенергією, опаленням чи комунікаціями вони вважають малоймовірними з огляду на інфраструктуру та розгалуженість української мережі. "Вона сконструйована таким чином, аби не допускати системних і масштабних перебоїв. Будь-яка надзвичайна ситуація мала б бути ліквідована за лічені години", – каже топменеджерка SoftServe.

Дизель-генератори та альтернативний доступ до інтернету

Компанія GlobalLogic також має детально розроблений BCP, який передбачає різні позаштатні ситуації, зокрема можливість знеструмлення. 

"Спеціалісти компанії мають необхідну техніку та обладнання для віддаленої співпраці без перебоїв. Крім того, всі наші офіси обладнано дизель-генераторами для підтримки безперервної роботи критичної інфраструктури у випадку відключень електроенергії", – розповіли Liga.Tech у пресслужбі GlobalLogic.

Кожен офіс має щонайменше два альтернативних способи швидкісного доступу до інтернету, який безпосередньо під'єднано до основних європейських хабів в обхід території РФ та Білорусі. У надзвичайних ситуаціях співробітники можуть використовувати цю інфраструктуру.  

Юлія Нільга, Chief Infrastructure Officer у Sigma Software, коментує: "У сучасних умовах воєнного стану готовим треба бути до всього". На сьогодні у великих офісах компанії втілено два варіанти альтернативного живлення та підтримки роботи у приміщеннях: використання заздалегідь встановлених генераторів або заведених резервних електричних вводів з різних підстанцій.  

У нещодавно відкритих в Україні офісах Sigma Software ситуацію розв'язуватимуть згідно з наявними в областях альтернатив. Вони також працюють над встановленням генераторів у нових локаціях.

Для фахівців, що працюють не з офісів, а віддалено, є інструкції, які дозволять уникнути або мінімізувати вплив зовнішніх факторів на роботу.

"До слова, харківський офіс Sigma Software, який наразі тимчасово не працює через все ще складну ситуацію у регіоні, має власний автономний генератор електроенергії. Дивлячись на блискавичні успіхи ЗСУ у харківському напрямку маємо надію, що дуже скоро він знову запрацює", – каже Юлія Нільга.

Інфраструктура у "хмарі" та Starlink 

План львівської IT-компанії N-iX також містить різноманітні сценарії. Пріоритетами цього плану є безпека фахівців та збереження неперервності бізнес-процесів. Зараз у них працюють три офіси в Україні – у Києві, Львові та в Івано-Франківську, останній відкрився цього тижня. Також співробітники можуть працювати з хабів N-iX у коворкінгах різних міст України. Крім того, у них є два офіси у Польщі, офіс у Мальті та хаб у Болгарії.  

Інфраструктура компанії в Україні готова до різних варіантів роботи. Більшість корпоративних сервісів та інфраструктура N-iX розміщені на хмарних середовищах. Головні офіси мають потужні генератори. З орендодавцями інших офісів вони співпрацюють щодо забезпечення електроенергією у критичній ситуації.  

"На випадок перебоїв з інтернетом ми маємо чотири різних інтернет-провайдери. Крім того, ще в травні  придбали понад 40 станцій Starlink – більшість передали у Чернігівську та Донецьку області, 15 станцій передали Укрзалізниці, а декілька залишили для себе – на випадок, якщо вони нам знадобляться", – кажуть у N-iX.

В інших компаніях також мають план, який передбачає  організацію роботи в екстрених умовах. В EPAM розповіли, що враховують різні варіанти розвитку подій. Але деталі цього плану назвали "чутливою для бізнесу інформацією", тому її поширення під час воєнного стану вважають недоречним.

Компанія Intellias ще до початку повномасштабного вторгнення вживала заходів для забезпечення BCP, тому в головному офісі компанії у Львові усі критичні сервіси вже давно забезпечені генераторами напруги. Крім того, зараз вони реалізують проєкт зі встановлення потужного дизель-генератора для забезпечення роботи бізнес-центру загалом. Також всі офіси мають доступ до інтернет-зв’язку від Starlink на випадок пошкодження оптичної мережі. 

Чи не йдуть клієнти через енергетичну кризу

Попри тривожні новини з України, клієнти продовжують вірити в українську IT-галузь. Жодна з опитаних компаній не повідомила про випадки розірвання контрактів через можливу енергетичну загрозу.

Клієнти реагують спокійно, каже Соломія Гнатів з SoftServe: "Навіть після терористичних актів Росії 11 вересня з обстрілом об'єктів критичної інфраструктури країни, клієнти не висловлювали занепокоєння, і ми працюємо у звичному режимі", – каже вона. 

Всі проєкти GlobalLogic також залишаються активними. "Ми продовжуємо забезпечувати замовникам той самий рівень якості послуг, що і до початку війни. Рівень довіри міжнародних партнерів сьогодні високий як ніколи. Всі без виключення клієнти готові продовжувати роботу з нами, попри війну", – кажуть у компанії.

З моменту повномасштабного вторгнення клієнти Intellias не зупиняють дію своїх контрактів, навіть попри невеликі перебої в роботі. У компанії діляться, що іноземці здивовані, як швидко українцям вдалося відновити бізнес-процеси після 24 лютого. "Ми також розуміємо, що для повноцінного відновлення індустрії й убезпечення бізнесу від позаштатних ситуацій, маємо виграти війну", – підкреслюють айтівці.  


0 комментариев
Сортировка:
Добавить комментарий

IT Новости

Смотреть все